<html>
  <head>
    <meta content="text/html; charset=ISO-8859-1"
      http-equiv="Content-Type">
  </head>
  <body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000">
    <div class="moz-cite-prefix">On 05/08/2013 02:22, Odhiambo
      Washington wrote:<br>
    </div>
    <blockquote
cite="mid:CAAdA2WOREuHa+9Dpi2oLQ8odU5R7UKEcR-to+gPqUbqex8L9Kg@mail.gmail.com"
      type="cite">
      <div dir="ltr">Something with graphics in PC-BSD 9.1 just sux and
        noone wants to address it. That phenomenon happens with most
        graphics adapters. Plus on GUI mode, you cannot access the
        console using ctl+alt+Fn - the screens appears to get corrupted
        and freezes.
        <div>
          <br>
        </div>
      </div>
      <div class="gmail_extra"><br>
      </div>
    </blockquote>
    This is a problem inherit to the FreeBSD system + Intel W/KMS
    drivers.<br>
    <br>
    When the display wizard runs the first time, it's not doing anything
    magical, its just letting X auto-detect the best settings /
    resolution for your display. However with the newer Intel drivers,
    there are a number of bugs this exposes. First, on some Intel
    chipsets you can only run once, and when X terminates it hangs the
    box. Second, and probably the bigger issue is that the KMS part of
    the Intel driver kills the FreeBSD console-modes, I.E. Ctrl-Alt-F1.
    This is a known issue again with KMS, since FreeBSD does not have a
    KMS enabled console driver :(<br>
    <br>
    The first issue could be a bug in the Intel driver itself, but I'm
    no driver guy, so I can't say for certain. The second issue is much
    more difficult and will require a kernel guy to implement the whole
    of KMS into FreeBSD, provide a console frame-buffer driver, etc. So
    far nobody has stepped up to the task, and most kernel devs don't
    want to touch it :(<br>
    <br>
    If you want to bypass the GUI wizard though, you can do so by
    removing this file:<br>
    <br>
    /var/.runxsetup<br>
    <br>
    That should get you running again. <br>
    <br>
    As for the non-3d mode, it just uses a more "generic" xorg.conf file
    with some of the DRI bits turned off. That may be working in your
    case if that's where the first bug is being exposed. <br>
    <br>
    <blockquote
cite="mid:CAAdA2WOREuHa+9Dpi2oLQ8odU5R7UKEcR-to+gPqUbqex8L9Kg@mail.gmail.com"
      type="cite">
      <div class="gmail_extra"><br>
        <div class="gmail_quote">On 8 May 2013 05:39, Julian Elischer <span
            dir="ltr"><<a moz-do-not-send="true"
              href="mailto:julian@freebsd.org" target="_blank">julian@freebsd.org</a>></span>
          wrote:<br>
          <blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0
            .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">so got my
            new lenovo W530 up and installed..<br>
            graphics going fine.. all looks good.<br>
            <br>
            comes up..  puts a little window up (screen s in 1920x 1080
            mode) saying<br>
            "your screen is has been configured for 1920 x 1080.. do you
            want to keep this setting?"<br>
            <br>
            well, it's in that mode now so yes I want to keep it..<br>
            so click on "yes" and screen goes black and never comes
            back..<br>
            !@#$%^&  why didn't it just leave it alone?<br>
            <br>
            What's the difference between teh 1920 x 1080 (intel_3d) it
            was using to ask the question and the 1920 x 1080 it decide
            to go to that doesn't work? if I run the display wizard it
            correctly test that mode and asks if I want to keep it. if I
            hit "yes". I'm dead. any idea as to what is different about
            the setting being tested that work and the setting that
            don't work? It is possible the system has actually crashed
            as it doesn't repond to a quick poke of the power button or
            to CTL-ALT-BKSPACE..  if I say 'no' and then turn off the
            3d, then it works.<br>
            <br>
            is there something magical about the mode it's testing with
            that allows it to work?<br>
            <br>
            <br>
            <br>
            <br>
            _______________________________________________<br>
            Testing mailing list<br>
            <a moz-do-not-send="true"
              href="mailto:Testing@lists.pcbsd.org" target="_blank">Testing@lists.pcbsd.org</a><br>
            <a moz-do-not-send="true"
              href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing"
              target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing</a><br>
          </blockquote>
        </div>
        <br>
        <br clear="all">
        <div><br>
        </div>
        -- <br>
        Best regards,<br>
        Odhiambo WASHINGTON,<br>
        Nairobi,KE<br>
        +254733744121/+254722743223<br>
        "I can't hear you -- I'm using the scrambler."<br>
      </div>
      <br>
      <fieldset class="mimeAttachmentHeader"></fieldset>
      <br>
      <pre wrap="">_______________________________________________
Testing mailing list
<a class="moz-txt-link-abbreviated" href="mailto:Testing@lists.pcbsd.org">Testing@lists.pcbsd.org</a>
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing</a>
</pre>
    </blockquote>
    <br>
    <br>
    <pre class="moz-signature" cols="72">-- 
Kris Moore
PC-BSD Software
iXsystems</pre>
  </body>
</html>