<br><div class="gmail_quote">On Fri, Apr 20, 2012 at 7:17 PM,<span dir="ltr"></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
<br>
   1. Sound on and off randomly and inconsistently (Sam Lin)<br>
The audio did not work with this machine as this motherboard has an onboard<br>
audio from Realtek ALC887 which, in accordance with FreeBSD 9.0-RELEASE<br>
Hardware Notes (<a href="http://www.freebsd.org/releases/9.0R/hardware.html#SOUND" target="_blank">http://www.freebsd.org/releases/9.0R/hardware.html#SOUND</a>),. .  . So I just got another pci audio<br>
card with CMI8738-SX chipset from an online shop. . . . <br>
However I noted that for unknown reason the audio is not always working.<br>
. . .<br>
nvidia0: <GeForce GT 440> on vgapci0<br>
. . . <br>
hdac0: HDA Codec #0: NVidia (Unknown)<br>
hdac0: HDA Codec #1: NVidia (Unknown)<br>
hdac0: HDA Codec #2: NVidia (Unknown)<br>
hdac0: HDA Codec #3: NVidia (Unknown)<br>
pcm0: <HDA NVidia (Unknown) PCM #0 DisplayPort> at cad 0 nid 1 on hdac0<br>
pcm1: <HDA NVidia (Unknown) PCM #0 DisplayPort> at cad 1 nid 1 on hdac0<br>
pcm2: <HDA NVidia (Unknown) PCM #0 DisplayPort> at cad 2 nid 1 on hdac0<br>
pcm3: <HDA NVidia (Unknown) PCM #0 DisplayPort> at cad 3 nid 1 on hdac0<br>
. . . <br>
pcm4: <CMedia CMI8738> port 0xc000-0xc0ff irq 20 at device 5.0 on pci4<br>
<br></blockquote><div>. . .  <br></div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0pt 0pt 0pt 0.8ex;border-left:1px solid rgb(204,204,204);padding-left:1ex">
------------------pciconf-----------------------------<br>
<br>
. . .<br>
hdac0@pci0:1:0:1:       class=0x040300 card=0x83b01043 chip=0x0bea10de rev=0xa1 hdr=0x00<br>
    vendor     = 'nVidia Corporation'<br>
    device     = 'GF108 High Definition Audio Controller'<br>
    class      = multimedia<br>
    subclass   = HDA<br>
. . .<br>
pcm4@pci0:4:5:0:        class=0x040100 card=0x011113f6 chip=0x011113f6 rev=0x10 hdr=0x00<br>
    vendor     = 'C-Media Electronics Inc'<br>
    device     = 'CM8738'<br>
    class      = multimedia<br>
    subclass   = audio<br><br></blockquote><div><br><br>Dear Sam,<br><br>It's great to have you back.  You do not need to buy another sound card.  You already have enough of them that will work.  Your nVidia GT440 card has four high definition audio controllers on hdac0 using pcm0, pcm1, pcm2, pcm3.  Your C-Media card is using pcm4.  It is likely that your software is not always selecting the correct pcm device.<br>
<br>You can list pcm devices from a root terminal with # cat /dev/sndstat<br><br>You can list more specs about the pcm devices with # sysctl dev.pcm<br><br>Check what sound card is selected by your system by looking in /etc/sysctl.conf and find the line with hw.snd.default_unit=x, where "x" is a number from 0 to 4 corresponding with which pcm device is being used.  Change the unit # to set which pcm device you want to use as the default.<br>
<br>It is also possible that the volume settings for the playback may not be set high enough.<br><br><br>See:<br><br><a href="http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=9413">http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=9413</a><br>
<br><a href="http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=27667">http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=27667</a><br><br>See also the PCBSD Multimedia Wiki at:<br><br><a href="http://wiki.pcbsd.org/index.php/Multimedia">http://wiki.pcbsd.org/index.php/Multimedia</a><br>
<br><br>Ian Robinson<br>Salem, OH<br><br></div></div>