<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
  <meta content="text/html; charset=UTF-8" http-equiv="Content-Type">
</head>
<body bgcolor="#ffffff" text="#000000">
On 03/29/2010 14:51, Mike Bybee wrote:
<blockquote
 cite="mid:75813f041003290751o141bf39bu37625821ceffdbbd@mail.gmail.com"
 type="cite"><br>
  <br>
  <div class="gmail_quote">On Mon, Mar 29, 2010 at 7:24 AM, Ian
Robinson <span dir="ltr">&lt;<a moz-do-not-send="true"
 href="mailto:fitchkendall@gmail.com">fitchkendall@gmail.com</a>&gt;</span>
wrote:<br>
  <blockquote class="gmail_quote"
 style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">
    <div class="gmail_quote">On Sun, Mar 28, 2010 at 3:00 PM, <span
 dir="ltr">&lt;<a moz-do-not-send="true"
 href="mailto:testing-request@lists.pcbsd.org" target="_blank">testing-request@lists.pcbsd.org</a>&gt;</span>
wrote:<br>
    <blockquote class="gmail_quote"
 style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">
      <div>Every time I boot up, the media folder? has an additional
directory called disk, disk1, and so on - now up to 9.? None of them is
the USB drive.</div>
    </blockquote>
    </div>
    <br>
It has been standard behavior that when you plug in a USB memory stick,
PCBSD creates a directory in /media to use as a mount point.  The mount
point remains after you disconnect the memory stick.  Each time you
plug in the same or another USB memory stick, the mount point
increments (disk, disk1, . . . disk9).  The USB memory stick you
plugged in will be mounted at the highest number if you were to look at
it in the "regular" Dolphin directory tree.  Because the previous mount
points (disk, disk1) are passed over, they should be empty.  If you
delete the mount points, the increment sequence returns to disk, then
disk1, etc.  <br>
    <br>
It was also standard behavior that after you plugged in a USB memory
stick, camera, etc., you could see it in "Places" and you could
"right-click" on the device icon in "Places" and choose to "Unmount
&lt;Device_Name&gt;" to safely remove it.  <br>
    <br>
Here are some observed variations:<br>
 <br>
PCBSD 7.0.1 Behavior:<br>
 <br>
For an additional -- but unmounted (not listed in /etc/fstab) internal
hard drive -- "Places" shows a drive icon.  Double clicking on the
drive icon mounts the drive to /media/&lt;new_mount_point_name&gt;.  
Right clicking on the drive icon in "Places" and selecting "Unmount
&lt;Device_Name&gt;, the drive is unmounted and the
/media/&lt;new_mount_point_name&gt; is removed from the /media
directory.<br>
    <br>
A USB hard disk (Seagate Free Agent 500 GB) formatted ntfs is not
auto-recognized.  You have to mount it manually.  An icon shows up in
"Places" after mounting.  You can right click and select "Unmount
FreeAgent" but I get an error message at the bottom of the Dolphin
window that says:<br>
    <br>
" . . . org.freedesktop.Hal.Device.Volume.NotMountedByHal:  Device to
unmount is not in /media/.hal-mtab so it is not mounted by HAL."<br>
    <br>
If i '# umount /mnt/&lt;mount_point&gt;, then the device icon
disappears from "Places."<br>
    <br>
    <br>
PCBSD 8.0 Behavior.<br>
    <br>
Jeff said:  "It used to show a UFS volume in the places section of
Dolphin, but now shows 4 USB drives and none of them represent the
content of the drive . . ."  <br>
    <br>
My PCBSD 8.0 behaves in the opposite fashion -- but is equally
bizarre.  I get only one icon in "Places" but I get four new mount
points in /media.  But, before I got to that point, note that the drive
(Segate Free Agent 500 GB) did not auto-recognize.  I had to mount it
in terminal to a mount point I created (#mount_ntfs -o large /dev/da2s1
/media/USB_HD).  Once that command was issued, then the drive icon
appeared in "Places" and four new mount points appeared under /media
(FreeAgent Drive, FreeAgent Drive-1, FreeAgent Drive-2, FreeAgent
Drive-3).  The four new mount points were empty.<br>
    <br>
In the Dolphin file tree, my designated mount point for the drive
(/media/USB_HD) also over-reported the 500 Gb drive properties at 7.3
TiB (I wish).<br>
    <br>
Right clicking on the FreeAgent icon in "Places" did not produce a
choice for "Unmount FreeAgent".<br>
    <br>
Clicking on the FreeAgent icon in "Places" caused yet another mount
point to appear in /media, and repeatedly clicking continued to
increment the mount points with each click with each new mount point
empty of contents.<br>
    <br>
I did a umount from terminal without incident, but it did not remove
the FreeAgent icon from "Places."  However, after the umount and the
physical unplugging of the USB connector cable, then the FreeAgent icon
disappeared.<br>
    <br>
Next, when re-plugging the USB cable into the computer, the drive (1)
appeared automatically in "Places", (2) raised a "Devices Recently
Plugged In" window, which said "2 somethings are available".  Clicking
that last message got me to (3) pop up window letting me know "A new
device has been detected.  What do you want to do."  Clicking on "Open
in Dolphin" created three new mount point in /media but otherwise did
nothing else. <br>
    <br>
I mounted the drive in terminal, and yet another three mount points
showed up.<br>
    <br>
How's that for behavior!<br>
    <font color="#888888"><br>
    <br>
Ian Robinson<br>
Salem, Ohio<br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    </font><br>
_______________________________________________<br>
Testing mailing list<br>
    <a moz-do-not-send="true" href="mailto:Testing@lists.pcbsd.org">Testing@lists.pcbsd.org</a><br>
    <a moz-do-not-send="true"
 href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing" target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing</a><br>
    <br>
  </blockquote>
  </div>
  <br>
I have a similar FreeAgent USB drive that I can't use at all with
PC-BSD due to behaviors like above. I get an added prize, however, in
the form of the machine rebooting itself if I try to copy anything to
or from the drive.<br>
Dmesg produces no errors beyond the USB notification.<br>
  <br>
Under Win 7 on the same machine, the drive operates fine.<br clear="all">
  <br>
-- <br>
Thanks,<br>
Mike Bybee<br>
</blockquote>
<br>
Most of the drives not being detected issues sound like HAL bugs, but
I'm not sure how much effort should go into fixing it, since HAL is now
depreciated and will be replaced by DeviceKit here soon:<br>
<br>
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://en.wikipedia.org/wiki/DeviceKit">http://en.wikipedia.org/wiki/DeviceKit</a><br>
<br>
Mike,<br>
<br>
Your specific issue with a system reboot when copying sounds like a bug
in the USB stack though. I would report that via FreeBSDs PR system, or
directly on the USB mailing list, since thats something we need fixed
on our end :)<br>
<br>
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-usb">http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-usb</a><br>
<br>
<br>
<br>
<pre class="moz-signature" cols="72">-- 
Kris Moore
PC-BSD Software
iXsystems</pre>
</body>
</html>