Follow-up on nvidia 173.14.2x failure on PCBSD 8.0-x86:<br><div class="gmail_quote"><br>On Wed, Feb 24, 2010 at 9:54 AM, Ian Robinson <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:fitchkendall@gmail.com">fitchkendall@gmail.com</a>&gt;</span> wrote:<br>
<blockquote class="gmail_quote" style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">Dear Kris --<br><br>Although previous attempts with nVidia GeForce 4 series was successful after upgrading the driver and turning off desktop effects, numerous attempts to install an nVidia FX 5500, Video Bios Version 4.34.20.54J [NV 34.6] have failed.  Hardware details are at the end of this report.<br>

<br>PCBSD 8.0-x86 includes nVidia&#39;s binary driver, 173.14.20, but several installation attempts failed with the following error message showing it failed to copy vbios to system memory, etc.:<br>
<br>nvidia0: &lt;GeForce FX 5500&gt; on vgapci0<br>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster<br>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io<br>nvidia0: [GIANT-LOCKED]<br>nvidia0: [ITHREAD]<br>NVRM: failed to copy vbios to system memory.<br>


RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:899)<br>NVRM: rm_init_adapter() failed!<br><br>I switched to the vesa driver and went through the upgrade to nVidia driver 173.14.25.  It failed with the same error message.<br><br>

There was no access to nvidia-xconfigure or nvidia-settings, but perhaps that is because no nvidia driver was installed.<br><br>Additionally, because I could not get boot option 7 video installer routine to install a driver, I attempted to copy the working xorg.conf file from the previous -RC installation.  That failed too.   <br>

<br>Previously this computer and video card combination worked in PCBSD 7.1.1, 8.0-BETA, and  8.0-RC.<br><br>======== Further Equipment/Software Details ======<br><br>1.  Excerpts from dmesg output:<br><br>FreeBSD 8.0-RELEASE-p2 #4: Thu Jan  7 09:20:42 PST 2010<br>

    root@build8x32.pcbsd.org:/usr/obj/usr/pcbsd-build80/fbsd-source/8.0-src/sys/PCBSD<br>Timecounter &quot;i8254&quot; frequency 1193182 Hz quality 0<br>CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.00GHz (1992.63-MHz 686-class CPU)<br>

  Origin = &quot;GenuineIntel&quot;  Id = 0xf24  Stepping = 4<br>  Features=0x3febfbff&lt;FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM&gt;<br>real memory  = 1610612736 (1536 MB)<br>

avail memory = 1530015744 (1459 MB)<br><br>          &lt;* * * other output omitted * * *&gt;<br><br>sc0: &lt;System console&gt; at flags 0x100 on isa0<br>sc0: VGA &lt;16 virtual consoles, flags=0x300&gt;<br>vga0: &lt;Generic ISA VGA&gt; at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0<br>

          &lt;* * * other output omitted * * *&gt;<br>nvidia0: &lt;GeForce FX 5500&gt; on vgapci0<br>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster<br>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io<br>nvidia0: [GIANT-LOCKED]<br>

nvidia0: [ITHREAD]<br>NVRM: failed to copy vbios to system memory.<br>NVRM: RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:899)<br>nvidia0: NVRM: rm_init_adapter() failed!<br>nvidia0: detached<br>nvidia0: &lt;GeForce FX 5500&gt; on vgapci0<br>

vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster<br>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io<br>nvidia0: [GIANT-LOCKED]<br>nvidia0: [ITHREAD]<br>NVRM: failed to copy vbios to system memory.<br>NVRM: RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:899)<br>

nvidia0: NVRM: rm_init_adapter() failed!<br><br>2.  Hardware details:<br><br>vgapci0: &lt;VGA-compatible display&gt; mem 0xde000000-0xdeffffff,0xc0000000-0xcfffffff irq 16 at device 0.0 on pci1<br>nvidia0: &lt;GeForce FX 5500&gt; on vgapci0<br>

<br>vgapci0@pci0:1:0:0:    class=0x030000 card=0x00000000 chip=0x032610de rev=0xa1 hdr=0x00<br>    vendor     = &#39;Nvidia Corp&#39;<br>    device     = &#39;GeForce FX 5500 [NV34.6]&#39;<br>    class      = display<br>
    subclass   = VGA<br>
<br>3.  list of nvidia-related files (including ports &quot;work&quot; subdirectory)<br><br>root@pcbsd-8989# find /usr -name &#39;nvidia*&#39;<br>/usr/local/lib/xine/plugins/1.26/vidix/nvidia_vid.so<br>/usr/PCBSD/xorg-gui/templates/scripts/nvidia.sh                                                             <br>

/usr/PCBSD/xorg-gui/templates/header/nvidia.xorg.conf                                                       <br>/usr/PCBSD/xorg-gui/templates/driver/nvidia.template                                                        <br>

/usr/PCBSD/xorg-gui/nvidia-detect                                                                           <br>/usr/PCBSD/xorg-gui/nvidia-detect/nvidia17-pciid.txt                                                        <br>

/usr/PCBSD/xorg-gui/nvidia-detect/nvidia9x-pciid.txt                                                        <br>/usr/PCBSD/packages/i386/nvidia-driver-195.22.tbz                                                           <br>

/usr/PCBSD/packages/i386/nvidia-driver-96.43.13.tbz                                                         <br>/usr/PCBSD/packages/i386/nvidia-settings-195.22.tbz                                                         <br>

/usr/PCBSD/packages/i386/nvidia-driver-173.14.20.tbz                                                        <br>/usr/PCBSD/pc-sysinstall/conf/licenses/nvidia-en.txt                                                                 <br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver                                                                                <br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173                                                                            <br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/x11/man/nvidia-settings.1                <br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/x11/man/nvidia-xconfig.1                 <br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/mk/<a href="http://nvidia.lib.mk" target="_blank">nvidia.lib.mk</a>                         <br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/obj/nvidia_drv.so                        <br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/obj/nvidia-settings                      <br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/obj/nvidia-xconfig<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/obj/nvidia-bug-report.sh<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_sysctl.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_subr.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_pci.c<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os_registry.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os_pci.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os.c<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_linux.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_i2c.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_dev.c<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_ctl.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_ctl.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_dev.o<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_linux.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os_pci.o<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_os_registry.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_pci.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_subr.o<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_sysctl.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia_i2c.o<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia.kld<br>

/usr/ports/x11/nvidia-driver-173/work/NVIDIA-FreeBSD-x86-173.14.25/src/nvidia.ko<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-71<br>/usr/ports/x11/nvidia-driver-96<br>/usr/ports/x11/nvidia-settings<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig<br>

/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.c<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.h<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-cfg.h<br>

/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.1.m4<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.d<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.o<br>

/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig<br>/usr/ports/x11/nvidia-xconfig/work/nvidia-xconfig-1.0/nvidia-xconfig.1<br>/usr/ports/graphics/nvidia-texture-tools<br>/usr/ports/distfiles/nvidia-xconfig-195.36.03.tar.gz<br>

root@pcbsd-8989#<br><br>I cannot give you a kldstat listing of any relevance since I am running under the vesa driver at this time.<br><br>Please advise if you would like any additional information provided.<br><font color="#888888"><br>
Ian Robinson<br>
Salem, Ohio<br><br>
</font></blockquote></div><br><br>Here is the nVidia-related output from /var/log/Xorg.0.log which I have also attached as a txt file because email will truncate these lines:<br><br><br>X.Org X Server 1.6.5<br>Release Date: 2009-10-11<br>
X Protocol Version 11, Revision 0<br>Build Operating System: FreeBSD 8.0-RC3 i386 <br>Current Operating System: FreeBSD pcbsd-8989 8.0-RELEASE-p2 FreeBSD 8.0-RELEASE-p2 #4: Thu Jan  7 09:20:42 PST 2010     root@build8x32.pcbsd.org:/usr/obj/usr/pcbsd-build80/fbsd-source/8.0-src/sys/PCBSD i386<br>
Build Date: 08 February 2010  06:12:23PM<br> <br>    Before reporting problems, check <a href="http://wiki.x.org">http://wiki.x.org</a><br>    to make sure that you have the latest version.<br>Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,<br>
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,<br>    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.<br>(==) Log file: &quot;/var/log/Xorg.0.log&quot;, Time: Tue Feb 23 23:50:03 2010<br>(==) Using config file: &quot;/etc/X11/xorg.conf&quot;<br>
(==) ServerLayout &quot;XFree86 Configured&quot;<br>(**) |--&gt;Screen &quot;Screen0&quot; (0)<br>(**) |   |--&gt;Monitor &quot;Monitor0&quot;<br>(**) |   |--&gt;Device &quot;Card0&quot;<br>(**) |--&gt;Input Device &quot;Mouse0&quot;<br>
(**) |--&gt;Input Device &quot;Keyboard0&quot;<br>(**) Option &quot;AllowEmptyInput&quot; &quot;Off&quot;<br>(**) Option &quot;AutoAddDevices&quot; &quot;False&quot;<br>(**) Not automatically adding devices<br>(==) Automatically enabling devices<br>
(WW) `fonts.dir&#39; not found (or not valid) in &quot;/Programs/fonts/&quot;.<br>    Entry deleted from font path.<br>    (Run &#39;mkfontdir&#39; on &quot;/Programs/fonts/&quot;).<br>(WW) The directory &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/webfonts/&quot; does not exist.<br>
    Entry deleted from font path.<br>(WW) The directory &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/CID/&quot; does not exist.<br>    Entry deleted from font path.<br>(WW) `fonts.dir&#39; not found (or not valid) in &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/dejavu/&quot;.<br>
    Entry deleted from font path.<br>    (Run &#39;mkfontdir&#39; on &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/dejavu/&quot;).<br>(WW) `fonts.dir&#39; not found (or not valid) in &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/local/&quot;.<br>    Entry deleted from font path.<br>
    (Run &#39;mkfontdir&#39; on &quot;/usr/local/lib/X11/fonts/local/&quot;).<br>(**) FontPath set to:<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/cyrillic/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/TrueType/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/misc/,<br>
    /usr/local/lib/X11/fonts/TTF/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/Type1/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/misc/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/TTF/,<br>
    /usr/local/lib/X11/fonts/OTF,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/Type1/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/,<br>    /usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/<br>(**) ModulePath set to &quot;/usr/local/lib/xorg/modules&quot;<br>
(II) Loader magic: 0x7a0<br>(II) Module ABI versions:<br>    X.Org ANSI C Emulation: 0.4<br>    X.Org Video Driver: 5.0<br>    X.Org XInput driver : 4.0<br>    X.Org Server Extension : 2.0<br>(II) Loader running on freebsd<br>
(--) Using syscons driver with X support (version 2.0)<br>(--) using VT number 9<br><br>(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0326:0000:0000 nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5500] rev 161, Mem @ 0xde000000/16777216, 0xc0000000/268435456, BIOS @ 0x????????/65536<br>
(II) System resource ranges:<br>    [0] -1    0    0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]<br>    [1] -1    0    0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]<br>    [2] -1    0    0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]<br>    [3] -1    0    0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]<br>
    [4] -1    0    0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]<br>(II) &quot;extmod&quot; will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.<br>(II) &quot;dbe&quot; will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.<br>
(II) &quot;glx&quot; will be loaded by default.<br>(II) &quot;record&quot; will be loaded by default.<br>(II) &quot;dri&quot; will be loaded by default.<br>(II) &quot;dri2&quot; will be loaded by default.<br>(II) LoadModule: &quot;ddc&quot;<br>
(II) Module &quot;ddc&quot; already built-in<br>(II) LoadModule: &quot;dbe&quot;<br>(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so<br>(II) Module dbe: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0<br>
    Module class: X.Org Server Extension<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER<br>(II) LoadModule: &quot;extmod&quot;<br>(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so<br>
(II) Module extmod: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0<br>    Module class: X.Org Server Extension<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER<br>
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension<br>(II) Loading extension XFree86-DGA<br>(II) Loading extension DPMS<br>(II) Loading extension XVideo<br>(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation<br>(II) Loading extension X-Resource<br>
(II) LoadModule: &quot;glx&quot;<br>(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so<br>(II) Module glx: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>
(==) AIGLX disabled<br>(II) Loading extension GLX<br>(II) LoadModule: &quot;record&quot;<br>(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so<br>(II) Module record: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.13.0<br>
    Module class: X.Org Server Extension<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>(II) Loading extension RECORD<br>(II) LoadModule: &quot;dri&quot;<br>(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so<br>
(II) Module dri: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>(II) Loading extension XFree86-DRI<br>(II) LoadModule: &quot;dri2&quot;<br>
(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libdri2.so<br>(II) Module dri2: vendor=&quot;X.Org Foundation&quot;<br>    compiled for 1.6.5, module version = 1.1.0<br>    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0<br>
(II) Loading extension DRI2<br>(II) LoadModule: &quot;vesa&quot;<br><br>&lt;* * * omitted the rest of log relating to vesa install * * *&gt;<br><br>