[PC-BSD Testing] 9.1-BETA1 - PC-BSD Installer fails for FreeBSD Server w/ZFS

Kris Moore kris at pcbsd.org
Wed Jul 25 10:17:36 PDT 2012


On 07/25/2012 12:47, Dewey Hylton wrote:
> ----- Original Message -----
>> From: "Kris Moore" <kris at pcbsd.org>
>> To: testing at lists.pcbsd.org
>> Sent: Wednesday, July 25, 2012 12:38:03 PM
>> Subject: Re: [PC-BSD Testing] 9.1-BETA1 - PC-BSD Installer fails for FreeBSD Server w/ZFS
>>
>> On 07/25/2012 12:00, Kris Moore wrote:
>>> On 07/25/2012 11:38, Dewey Hylton wrote:
>>>> Desktop Selection: FreeBSD Server
>>>> FileSystem       : ZFS (default configuration)
>>>>
>>>> installation fails at "Extracting system image..." with the
>>>> following at the tail end of the log:
>>>>
>>>>     pc-sysinstall: Starting Extraction
>>>>     EXITERROR: ERROR: Failed extracting the tar image
>>>>
>>>>
>>>>  * confirmed in esxi virtual machine and physical hardware.
>>>>  * both PCBSD9.1-BETA1-x64-DVD.iso and
>>>>  PCBSD9.1-BETA1-x64-USBFULL.img are affected.
>>>>  * the TrueOS/ZFS selection is NOT AFFECTED.
>>>>  * UFS installation is NOT AFFECTED.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> also in the pc-sysinstall.log:
>>>>     Component src doesn't seem to exist
>>>>     Component ports doesn't seem to exist
>>>>
>>>> so of course /usr/src and /usr/ports are both empty, despite my
>>>> having checked both boxes during installation ... should i submit
>>>> this in a separate report?
>>>> _______________________________________________
>>>> Testing mailing list
>>>> Testing at lists.pcbsd.org
>>>> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing
>>> I've just found / fixed the src/ports bug. I'm looking into the ZFS
>>> issue now. My guess would be that a particular ZFS mount-point is
>>> causing the extract to fail. We had that happen earlier, a dataset
>>> was
>>> mounted where tar wanted to extract a sym-link.
>>>
>> That indeed is the bug. If you remove the ZFS /root dataset and do
>> the
>> install, it works fine. I'll get that fixed here for RC1 :)
>>
>> --
>> Kris Moore
>> PC-BSD Software
>> iXsystems
> excellent, thanks! just curious ... is the fix to change the symlink,
> or to neglect to create the /root filesystem?
> _______________________________________________
> Testing mailing list
> Testing at lists.pcbsd.org
> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing

For the BETA1 image the fix is to remove the /root dataset from ZFS
before doing the install. For RC1 this will be fixed, turns out it was
the hardlinked /root/.cshrc -> /.cshrc causing the issue :)

-- 
Kris Moore
PC-BSD Software
iXsystems



More information about the Testing mailing list