[PC-BSD Testing] several problems

Sebastian Rehne sebastian.rehne at web.de
Wed Nov 16 11:10:41 PST 2011


Hi Lars,

thanks for your reply ..

On 16.11.2011 13:53, Lars Engels wrote:
> On Tue, Nov 15, 2011 at 04:14:54PM -0600, Arthur Koziol wrote:
>> On 11/15/2011 9:30 AM, Ken Moore wrote:
>>> On 11/15/11 08:53, Sebastian Rehne wrote:
>>> 
> 
> [...]
> 
>>>> 
>>>> 1) My headphones didn't work: The headphone-connector didn't
>>>> work: When connecting my headphones to the notebook, the
>>>> music still sounds out of the speakers. My colleague Lars
>>>> Engels, who is member of the freebsd-team, has already helped
>>>> me with that issue: Adding
>>>> 
>>>> hint.hdac.0.cad0.nid20.config="as=1 seq=15" 
>>>> hint.hdac.0.cad0.nid21.config="as=1 seq=0"
>>>> 
>>>> in device.hints routes the bass directly to the ear. Maybe
>>>> you find a way to solve that issue during the installation.
> 
> I started to write a script to help auto-configuring snd_hda
> devices. ATM it's pre-alpha and only works for one soundcard, but
> mav@ gave me some hints how to handle more complex setups. Stay
> tuned for more Rock 'n' Roll...
> 
> [...]
> 
>>> 
>>>> 3) CPU0: local APIC error 0x40 dmesg shows the above
>>>> error-message frequently. I found an advice in the
>>>> freebsd-forum, to set
>>>> 
>>>> 'hint.apic.0.disabled' in /boot/device.hints
>>>> 
>>>> But that didn't help me. I assume that this error might be
>>>> the reason for some other "application-crashes" i have to
>>>> deal with. For example the submarine-game downdeep crashes
>>>> just before i shot the first tropedo. Also xbmc crashes "very
>>>> constantly" after a few minutes. Switching to an other tty, i
>>>> can see that the cpu-message appears multiple times in
>>>> messages. Just a reboot brings me back to a working
>>>> x-environment.
> 
> As you're using "intel-3d" driver. Please change that to "intel" in
> the display setup wizard. I encountered severe problems with 3D
> usage and the Intel driver. IMHO "intel-3d" should no longer be the
> default driver for new installations. It used to work rock-solid a
> long time ago for me, but with newer versions of Xorg and intel
> drivers it became more and more unstable.

Unfortunately changing the driver to "intel" didn't fix the
problem.


> 
>>>> 4) LibreOffice Writer crashes: When i try to chang the font,
>>>> the writer immediately crashes: pid 32347 (soffice.bin), uid
>>>> 1001: exited on signal 11 Changing the font in the other
>>>> libre-applications works. If it is helpful for
>>>> troubleshooting i could start the application with truss next
>>>> time.
>>>> 
>>> I am seeing this same error with LibreOffice as well, and it
>>> appears to be a problem with the program/port itself. You
>>> should contact the port maintainer (office at freebsd.org I
>>> think?) with any additional information you can provide about
>>> this error.
>>> 
>> 
>> Possibly fixed in 3.4.4?
>> 
> This was an issue with the icu port. The port was updated meanwhile
> and a new version of Libreoffice linked against the new icu version
> should work fine.
> 
> 
> 
> 
> _______________________________________________ Testing mailing
> list Testing at lists.pcbsd.org 
> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing



More information about the Testing mailing list