[PC-BSD Testing] 1TB external usb drive shows smaller size in Dolphin

Jeff dejamuse at yahoo.com
Fri May 7 12:08:57 PDT 2010


Maybe dmesg gives a clue.  Windoze reported this as an NTFS drive:

uhub8: <vendor 0x1058 product 0x0500, class 9/0, rev 2.00/0.07, addr 2> on usbus3
uhub8: 4 ports with 2 removable, self powered
ugen3.3: <Western Digital> at usbus3
umass1: <Western Digital External HDD, class 0/0, rev 2.00/1.12, addr 3> on usbus3
umass1:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x008c
umass1:3:1:-1: Attached to scbus3
umass2: <Western Digital External HDD, class 0/0, rev 2.00/1.12, addr 3> on usbus3
umass2:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x008c
umass2: could not setup required transfers, USB_ERR_NO_PIPE
device_attach: umass2 attach returned 6
da1 at umass-sim1 bus 1 target 0 lun 0
da1: <WD 3200JB External 0112> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da1: 40.000MB/s transfers
da1: 305245MB (625142448 512 byte sectors: 255H 63S/T 38913C)
fuse4bsd: version 0.3.9-pre1, FUSE ABI 7.8
mountmsdosfs(): bad FAT32 filesystem
mountmsdosfs(): bad FAT32 filesystem
WARNING: /media/disk was not properly dismounted
mountmsdosfs(): bad FAT32 filesystem
mountmsdosfs(): bad FAT32 filesystem
mountmsdosfs(): bad FAT32 filesystem


--- On Fri, 5/7/10, Kris Moore <kris at pcbsd.org> wrote:

From: Kris Moore <kris at pcbsd.org>
Subject: Re: [PC-BSD Testing] 1TB external usb drive shows smaller size in Dolphin
To: "PC-BSD Testing list" <testing at lists.pcbsd.org>
Date: Friday, May 7, 2010, 7:29 AM





  
On 05/06/2010 15:20, Jeff wrote:

  
    
      
        Using PCBSD-8.0 - 64bit Dolphin mounts my Western Digital
1TB USB drive ok but reports this for disk usage with 2.4 GiB of files
on it:

        

16,777,216.0 TiB free of 15.5 GiB (-2,147,483,548 % used)

        

Total gibberish.  So I can't put more than a few GiB on this drive
before it reports the disk is full.

        

Konqueror reports the same krap.

        

Kwikdisk reports this drive /dev/da0s1 as having a capacity of 1.9 GB
and full. 

-----------------------

Another drive I have was formatted for Windoze.  Way back in PCBSD 7 or
possibly earlier, I was able to read this drive and retrieve some old
Windoze files.  I cannot mount this drive anymore using various
combinations of: mount_msdosfs -o large /dev/da0s1 /media/Backup

        

Or: mount -o large -t msdosfs /dev/da0s1 /media/Backup

        

camcontrol devlist reports this drive as da0.

        

Frustrating!

        
      
    
  





That is really odd. If you can't even mount it via CLI, then I would
guess that something has broken in the new USB stack causing this
issue. (Although it could be a msdosfs issue as well)



I would recommend filing a FreeBSD PR, so that the driver guys can take
a stab at fixing this:



http://www.freebsd.org/send-pr.html





-- 
Kris Moore
PC-BSD Software
iXsystems
 

-----Inline Attachment Follows-----

_______________________________________________
Testing mailing list
Testing at lists.pcbsd.org
http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/testing



      
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.pcbsd.org/pipermail/testing/attachments/20100507/c35ef60e/attachment.html>


More information about the Testing mailing list