[PC-BSD Testing] Re : PCBSD 7.1-RC1 - problem with asus m4a78t-e

Coko Tracy Musaza cokotracy at gmail.com
Tue Mar 31 05:43:12 PST 2009


Hello All,

I got the same problem with my ASUS X58C series, I just changed my
graphic driver with   "vesa" driver , then I got a beautyfull
graphical started with KDE4.

cheers!

Coko Tracy
Kigali, Rwanda

2009/3/30, nr10232 at op.pl <nr10232 at op.pl>:
> Hi.
> I was unable to test rc1 properly, but maybe it will still be interesting.
>
> first - after flawless instalation, system was unable to initialize graphic
> mode - system hang (i use tree graphic cards - gigabyle ati radeon 2400 HD,
> asus geforce 8600GT and old ati rage on PCI and onboard VGA without
> success). When I use safe mode from start up option system started properly.
>
> I use new motherboard (asus m4a78t-e with amd 790gx chipset) and i suppose
> drivers are not working properly; i tried 7.0.2, 7.1rc-x86 and 7.1rc-x64 -
> all hang in exactly the same moment (about 1 second after turning on
> graphical mode - no matter if it was display setup wizard or normal login
> screen), but kubuntu 8.10 and windows xp works properly.
>
> In safe mode i was unable to unstall any ports or mount pendrive or optical
> disc, but network is working properly (7.1rc properly detect my network card
> - 7.0.2 was unable to do this), but i have to add manually line
> ifconfig_ale0="DHCP" to rc.conf.
>
> Do You have any suggestion how to use pcbsd in normal mode on my pc?
> regards,
> krzysiek
> ps:
> a) my ports error list:
> ports - krusader:
> autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/local/bin/gm4
> gmake[2]: *** [autoconf.in] Error 1
> gmake[2]: Leaving directory
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62/bin'
> gmake[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
> gmake[1]: Opuszczenie katalogu
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62'
> gmake: *** [all] Błąd 2
> *** Error code 2
>
> Stop in /usr/ports/devel/autoconf262.
>
> ports - xine:
> autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/local/bin/gm4
> gmake[2]: *** [autoconf.in] Error 1
> gmake[2]: Leaving directory
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62/bin'
> gmake[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
> gmake[1]: Opuszczenie katalogu
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62'
> gmake: *** [all] Błąd 2
> *** Error code 2
>
> Stop in /usr/ports/devel/autoconf262.
> *** Error code 1
>
> Stop in /usr/ports/devel/automake110.
> *** Error code 1
>
> Stop in /usr/ports/x11/libX11.
> *** Error code 1
>
> Stop in /usr/ports/multimedia/xine.
> *** Error code 1
>
> Stop in /usr/ports/multimedia/xine.
>
> b) dmesg:
> Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
> Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
>         The Regents of the University of California. All rights reserved.
> FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
> FreeBSD 7.2-PRERELEASE #9: Fri Mar 20 18:29:01 EDT 2009
>     root at pcbsdx32-7:/usr/obj/pcbsd-build71/cvs/7.1-src/sys/PCBSD
> Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
> CPU: AMD Phenom(tm) II X4 810 Processor (2600.11-MHz 686-class CPU)
>   Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x100f42  Stepping = 2
>
> Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
>
>
>   Features2=0x802009<SSE3,MON,CX16,POPCNT>
>
>   AMD
> Features=0xee500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM,3DNow!+,3DNow!>
>
>   AMD
> Features2=0x37ff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,<b5>,<b6>,<b7>,Prefetch,<b9>,<b10>,<b12>,<b13>>
>
>   TSC: P-state invariant
>
>   Cores per package: 4
>
> real memory  = 3489202176 (3327 MB)
>
> avail memory = 3409838080 (3251 MB)
>
> module_register_init: MOD_LOAD (kbdmux, 0xc06a5c20, 0) error 6
>
> pcib0: <Host to PCI bridge> pcibus 0 on motherboard
>
> pir0: <PCI Interrupt Routing Table: 19 Entries> on motherboard
>
> pci0: <PCI bus> on pcib0
>
> pcib1: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> irq 10 at device 2.0 on pci0
>
> pci1: <PCI bus> on pcib1
>
> vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xb000-0xb0ff mem
> 0xd0000000-0xdfffffff,0xfbce0000-0xfbceffff irq 10 at device 0.0 on pci1
>
>
> pci1: <multimedia, HDA> at device 0.1 (no driver attached)
>
> pcib2: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> irq 10 at device 6.0 on pci0
>
> pci2: <PCI bus> on pcib2
>
> ale0: <Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCIe Ethernet> port 0xcc00-0xcc7f mem
> 0xfbdc0000-0xfbdfffff irq 10 at device 0.0 on pci2
>
> ale0: 960 Tx FIFO, 1024 Rx FIFO
>
> miibus0: <MII bus> on ale0
>
> atphy0: <Atheros F1 10/100/1000 PHY> PHY 0 on miibus0
>
> atphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT-FDX, auto
>
> ale0: Ethernet address: 00:24:8c:2a:66:f9
>
> ale0: [FILTER]
>
> pcib3: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> irq 11 at device 7.0 on pci0
>
> pci3: <PCI bus> on pcib3
>
> fwohci0: <1394 Open Host Controller Interface> port 0xd800-0xd8ff mem
> 0xfbeff800-0xfbefffff irq 11 at device 0.0 on pci3
>
> fwohci0: [FILTER]
>
> fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
>
> fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
>
> fwohci0: EUI64 00:1e:8c:00:01:c1:c8:29
>
> fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
>
> fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
>
> firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
>
> dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
>
> dcons_crom0: bus_addr 0x1088000
>
> fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
>
> if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:1e:8c:c1:c8:29
>
> fwe0: Ethernet address: 02:1e:8c:c1:c8:29
>
> fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
>
> fwip0: Firewire address: 00:1e:8c:00:01:c1:c8:29 @ 0xfffe00000000, S400,
> maxrec 2048
> sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
>
> fwohci0: Initiate bus reset
>
> fwohci0: BUS reset
>
> fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
>
> atapci0: <ATI IXP700 SATA300 controller> port
> 0xa000-0xa007,0x9000-0x9003,0x8000-0x8007,0x7000-0x7003,0x6000-0x600f mem
> 0xfbbffc00-0xfbbfffff irq 11 at device 17.0 on pci0
>
> atapci0: [ITHREAD]
>
> atapci0: AHCI Version 01.10 controller with 4 ports detected
>
> ata2: <ATA channel 0> on atapci0
>
> ata2: [ITHREAD]
>
> ata3: <ATA channel 1> on atapci0
>
> ata3: [ITHREAD]
>
> ata4: <ATA channel 2> on atapci0
>
> ata4: [ITHREAD]
>
> ata5: <ATA channel 3> on atapci0
>
> ata5: [ITHREAD]
>
> ohci0: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfbbfd000-0xfbbfdfff irq 7 at
> device 18.0 on pci0
> ohci0: [GIANT-LOCKED]
>
> ohci0: [ITHREAD]
>
> usb0: OHCI version 1.0, legacy support
>
> usb0: SMM does not respond, resetting
>
> usb0: <OHCI (generic) USB controller> on ohci0
>
> usb0: USB revision 1.0
>
> uhub0: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
>
> uhub0: 3 ports with 3 removable, self powered
>
> ohci1: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfbbfe000-0xfbbfefff irq 7 at
> device 18.1 on pci0
> ohci1: [GIANT-LOCKED]
>
> ohci1: [ITHREAD]
>
> usb1: OHCI version 1.0, legacy support
>
> usb1: SMM does not respond, resetting
>
> usb1: <OHCI (generic) USB controller> on ohci1
>
> usb1: USB revision 1.0
>
> uhub1: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
>
> uhub1: 3 ports with 3 removable, self powered
>
> ehci0: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xfbbff800-0xfbbff8ff irq 10
> at device 18.2 on pci0
> ehci0: [GIANT-LOCKED]
>
> ehci0: [ITHREAD]
>
> usb2: EHCI version 1.0
>
> usb2: companion controllers, 3 ports each: usb0 usb1
>
> usb2: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> on ehci0
>
> usb2: USB revision 2.0
>
> uhub2: <ATI EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb2
>
> uhub2: 6 ports with 6 removable, self powered
>
> ohci2: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfbbfb000-0xfbbfbfff irq 10 at
> device 19.0 on pci0
> ohci2: [GIANT-LOCKED]
>
> ohci2: [ITHREAD]
>
> usb3: OHCI version 1.0, legacy support
>
> usb3: SMM does not respond, resetting
>
> usb3: <OHCI (generic) USB controller> on ohci2
>
> usb3: USB revision 1.0
>
> uhub3: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb3
>
> uhub3: 3 ports with 3 removable, self powered
>
> ohci3: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfbbfc000-0xfbbfcfff irq 10 at
> device 19.1 on pci0
> ohci3: [GIANT-LOCKED]
>
> ohci3: [ITHREAD]
>
> usb4: OHCI version 1.0, legacy support
>
> usb4: SMM does not respond, resetting
>
> usb4: <OHCI (generic) USB controller> on ohci3
>
> usb4: USB revision 1.0
>
> uhub4: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb4
>
> uhub4: 3 ports with 3 removable, self powered
>
> ehci1: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xfbbff400-0xfbbff4ff irq 11
> at device 19.2 on pci0
> ehci1: [GIANT-LOCKED]
>
> ehci1: [ITHREAD]
>
> usb5: EHCI version 1.0
>
> usb5: companion controllers, 3 ports each: usb3 usb4
>
> usb5: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> on ehci1
>
> usb5: USB revision 2.0
>
> uhub5: <ATI EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb5
>
> uhub5: 6 ports with 6 removable, self powered
>
> pci0: <serial bus, SMBus> at device 20.0 (no driver attached)
>
> atapci1: <ATI IXP700 UDMA133 controller> port
> 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xff00-0xff0f at device 20.1 on pci0
>
>
> ata0: <ATA channel 0> on atapci1
>
> ata0: [ITHREAD]
>
> pci0: <multimedia, HDA> at device 20.2 (no driver attached)
>
> isab0: <PCI-ISA bridge> at device 20.3 on pci0
>
> isa0: <ISA bus> on isab0
>
> pcib4: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> at device 20.4 on pci0
>
> pci4: <PCI bus> on pcib4
>
> rl0: <RealTek 8139 10/100BaseTX> port 0xe800-0xe8ff mem
> 0xfbfffc00-0xfbfffcff irq 10 at device 5.0 on pci4
> miibus1: <MII bus> on rl0
>
> rlphy0: <RealTek internal media interface> PHY 0 on miibus1
>
> rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
>
> rl0: Ethernet address: 00:30:4f:24:fb:f2
>
> rl0: [ITHREAD]
>
> ohci4: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfbbfa000-0xfbbfafff irq 10 at
> device 20.5 on pci0
> ohci4: [GIANT-LOCKED]
>
> ohci4: [ITHREAD]
>
> usb6: OHCI version 1.0, legacy support
>
> usb6: SMM does not respond, resetting
>
> usb6: <OHCI (generic) USB controller> on ohci4
>
> usb6: USB revision 1.0
>
> uhub6: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb6
>
> uhub6: 2 ports with 2 removable, self powered
>
> cpu0 on motherboard
>
> pmtimer0 on isa0
>
> orm0: <ISA Option ROM> at iomem 0xc0000-0xcffff pnpid ORM0000 on isa0
>
> atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
>
> atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
>
> kbd0 at atkbd0
>
> atkbd0: [GIANT-LOCKED]
>
> atkbd0: [ITHREAD]
>
> fdc0: <Enhanced floppy controller> at port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on
> isa0
> fdc0: [FILTER]
>
> ppc0: parallel port not found.
>
> sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
>
> sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
>
> sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
>
> sio0: type 16550A
>
> sio0: [FILTER]
>
> sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
>
> sio1: port may not be enabled
>
> vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
>
> unknown: <PNP0c01> can't assign resources (memory)
>
> unknown: <INT0800> can't assign resources (memory)
>
> ulpt0: <hp deskjet 5100, class 0/0, rev 2.00/1.00, addr 2> on uhub0
>
> ulpt0: using bi-directional mode
>
> ums0: <Logitech USB Optical Mouse, class 0/0, rev 2.00/43.01, addr 2> on
> uhub1
> ums0: 3 buttons and Z dir.
>
> firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
>
> firewire0: bus manager 0 (me)
>
> Timecounter "TSC" frequency 2600105252 Hz quality 800
>
> Timecounters tick every 10.000 msec
> ipfw2 (+ipv6) initialized, divert enabled, nat loadable, rule-based
> forwarding disabled, default to accept, logging disabled
> acd0: DVDR <ASUS DRW-1608P/1.59> at ata0-master PIO4
> acd1: DVDROM <HL-DT-STDVD-ROM GDR8163B/0L14> at ata0-slave PIO4
> ad0: 1430799MB <Seagate ST31500341AS CC1H> at ata2-master SATA300
> acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 sks=0x48 0x00
> 0x01
> acd1: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00
> (probe0:ata0:0:0:0): TEST UNIT READY. CDB: 0 0 0 0 0 0
> (probe0:ata0:0:0:0): CAM Status: SCSI Status Error
> (probe0:ata0:0:0:0): SCSI Status: Check Condition
> (probe0:ata0:0:0:0): NOT READY asc:3a,0
> (probe0:ata0:0:0:0): Medium not present
> (probe0:ata0:0:0:0): Unretryable error
> (probe1:ata0:0:1:0): TEST UNIT READY. CDB: 0 0 0 0 0 0
> (probe1:ata0:0:1:0): CAM Status: SCSI Status Error
> (probe1:ata0:0:1:0): SCSI Status: Check Condition
> (probe1:ata0:0:1:0): NOT READY asc:3a,0
> (probe1:ata0:0:1:0): Medium not present
> (probe1:ata0:0:1:0): Unretryable error
> acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 sks=0x48 0x00
> 0x01
> acd1: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00
> cd0 at ata0 bus 0 target 0 lun 0
> cd0: <ASUS DRW-1608P 1.59> Removable CD-ROM SCSI-0 device
> cd0: 16.000MB/s transfers
> cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
> cd1 at ata0 bus 0 target 1 lun 0
> cd1: <HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B 0L14> Removable CD-ROM SCSI-0 device
> cd1: 16.000MB/s transfers
> cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
> Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
> hdac0: <ATI SB600 High Definition Audio Controller> mem
> 0xfbbf4000-0xfbbf7fff irq 7 at device 20.2 on pci0
> hdac0: HDA Driver Revision: 20090131_0127
> hdac0: [ITHREAD]
> hdac0: HDA Codec #0: VIA VT1708S_0
> hdac1: <ATI RV610 High Definition Audio Controller> mem
> 0xfbcfc000-0xfbcfffff irq 11 at device 0.1 on pci1
> hdac1: HDA Driver Revision: 20090131_0127
> hdac1: [ITHREAD]
> hdac1: HDA Codec #0: ATI R6xx HDMI
> pcm0: <HDA VIA VT1708S_0 PCM #0 Analog> at cad 0 nid 1 on hdac0
> pcm1: <HDA VIA VT1708S_0 PCM #1 Digital> at cad 0 nid 1 on hdac0
> pcm2: <HDA VIA VT1708S_0 PCM #2 Digital> at cad 0 nid 1 on hdac0
> pcm3: <HDA ATI R6xx HDMI PCM #0 Digital> at cad 0 nid 1 on hdac1
> pid 1706 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
> pid 1710 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
>
>
>
>
>


More information about the Testing mailing list