[PC-BSD Testing] 7.1 Beta Disk Overflow unreported on install

Ken Dickey Ken.Dickey at whidbey.com
Thu Mar 19 19:11:11 PST 2009


Greetings,

I recently installed 7.0.2 to try out FreeBSD and after checking it out 
downloaded the 7.1 Beta DVD.

After the upgrade, which included additional software, I rebooted to the point 
of bringing up the X server.  At that point, the system looped flashing the 
display and re-attempting to start the X server.

Upon a fresh install of 7.1 Beta to another partition I discovered that "df -
h" reported 102% used, -135MB free on my original (upgrade) partition.

I noted no disk full indication during the install.

Upon clearing the original partition and installing 7.1 Beta afresh, the 
system came up fine.  [I have as yet not gotten anti-aliased text up yet, but 
otherwise packages and fonts install OK].

Thanks for all the good work, BTW!!

Cheers,
-KenD		Ken [dot] Dickey [at] whidbey [dot] com
========================================================
% dmesg
=======
Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 7.1-STABLE #8: Sat Feb 28 11:44:28 EST 2009
    root at pcbsdx32-7:/usr/obj/pcbsd-build71/cvs/7.1-src/sys/PCBSD
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz (2800.11-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf29  Stepping = 9
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0x4400<CNXT-ID,xTPR>
  Logical CPUs per core: 2
real memory  = 2147287040 (2047 MB)
avail memory = 2091610112 (1994 MB)
ACPI APIC Table: <A M I  OEMAPIC >
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
ath_hal: 0.10.5.6 (AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112, RF2413, 
RF5413, RF2133, RF2425, RF2417)
acpi0: <A M I OEMRSDT> on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, 7ff00000 (3) failed
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
agp0: <Intel 82865 host to AGP bridge> on hostb0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
vgapci0: <VGA-compatible display> mem 
0xfd000000-0xfdffffff,0xe8000000-0xefffffff irq 16 at device 0.0 on pci1
uhci0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> port 0xe000-0xe01f irq 16 
at device 29.0 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
uhci0: [ITHREAD]
usb0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> port 0xe400-0xe41f irq 19 
at device 29.1 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
uhci1: [ITHREAD]
usb1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> port 0xe800-0xe81f irq 18 
at device 29.2 on pci0
uhci2: [GIANT-LOCKED]
uhci2: [ITHREAD]
usb2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub2: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb2
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> port 0xec00-0xec1f irq 16 
at device 29.3 on pci0
uhci3: [GIANT-LOCKED]
uhci3: [ITHREAD]
usb3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> on uhci3
usb3: USB revision 1.0
uhub3: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb3
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0: <Intel 82801EB/R (ICH5) USB 2.0 controller> mem 0xfebffc00-0xfebfffff 
irq 23 at device 29.7 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci0: [ITHREAD]
usb4: waiting for BIOS to give up control
usb4: timed out waiting for BIOS
usb4: EHCI version 1.0
usb4: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2 usb3
usb4: <Intel 82801EB/R (ICH5) USB 2.0 controller> on ehci0
usb4: USB revision 2.0
uhub4: <Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb4
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
uhub5: <vendor 0x0424 product 0x2514, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on 
uhub4
uhub5: multiple transaction translators
uhub5: 4 ports with 4 removable, self powered
ugen0: <Chicony Electronics Co., Ltd. USB 2.0 Camera, class 239/2, rev 
2.00/51.62, addr 3> on uhub5
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
pci2: <simple comms> at device 10.0 (no driver attached)
fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB22/A> mem 
0xfeaff000-0xfeaff7ff,0xfeaf8000-0xfeafbfff irq 21 at device 14.0 on pci2
fwohci0: [FILTER]
fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
fwohci0: EUI64 00:e0:18:00:00:2c:16:71
fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:e0:18:2c:16:71
fwe0: Ethernet address: 02:e0:18:2c:16:71
fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
fwip0: Firewire address: 00:e0:18:00:00:2c:16:71 @ 0xfffe00000000, S400, 
maxrec 2048
sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
dcons_crom0: bus_addr 0x7d814000
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: BUS reset
fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
rl0: <RealTek 8139 10/100BaseTX> port 0xb400-0xb4ff mem 0xfeaff800-0xfeaff8ff 
irq 19 at device 15.0 on pci2
miibus0: <MII bus> on rl0
rlphy0: <RealTek internal media interface> PHY 0 on miibus0
rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
rl0: Ethernet address: 00:0c:6e:7e:3a:4f
rl0: [ITHREAD]
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH5 UDMA100 controller> port 
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xfc00-0xfc0f at device 31.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata0: [ITHREAD]
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
ata1: [ITHREAD]
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
pci0: <multimedia, audio> at device 31.5 (no driver attached)
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
sio0: [FILTER]
fdc0: <floppy drive controller (FDE)> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on 
acpi0
fdc0: [FILTER]
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
pmtimer0 on isa0
ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/8 bytes threshold
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
ppbus0: [ITHREAD]
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
plip0: WARNING: using obsoleted IFF_NEEDSGIANT flag
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
ppc0: [GIANT-LOCKED]
ppc0: [ITHREAD]
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
ums0: <Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, class 0/0, rev 2.00/20.00, addr 2> on 
uhub0
ums0: 4 buttons and Z dir.
umass0: <vendor 0x058f USB Reader, class 0/0, rev 1.10/1.00, addr 2> on uhub3
Timecounters tick every 10.000 msec
ipfw2 (+ipv6) initialized, divert enabled, nat loadable, rule-based forwarding 
disabled, default to accept, logging disabled
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
ad0: 152616MB <Seagate ST3160022A 4.06> at ata0-master UDMA100
ad1: 7162MB <QUANTUM FIREBALLlct15 07 A01.0F00> at ata0-slave UDMA66
acd0: DMA limited to UDMA33, controller found non-ATA66 cable
acd0: DVDR <HP DVD Writer 1040d/EH25> at ata1-master UDMA33
acd1: DVDROM <ATAPI DVD D DH16D2P/HP57> at ata1-slave UDMA33
acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 
acd1: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 
acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 
acd1: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 
SMP: AP CPU #1 Launched!
cd0 at ata1 bus 0 target 0 lun 0
cd0: <HP DVD Writer 1040d EH25> Removable CD-ROM SCSI-0 device 
cd0: 33.000MB/s transfers
cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present - tray 
closed
cd1 at ata1 bus 0 target 1 lun 0
cd1: <ATAPI DVD D  DH16D2P HP57> Removable CD-ROM SCSI-0 device 
cd1: 33.000MB/s transfers
cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present - tray 
closed
da0 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <Generic USB SD Reader 1.00> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da0: 1.000MB/s transfers
da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
da1 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 1
da1: <Generic USB CF Reader 1.01> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da1: 1.000MB/s transfers
da1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
da2 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 2
da2: <Generic USB SM Reader 1.02> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da2: 1.000MB/s transfers
da2: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
da3 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 3
da3: <Generic USB MS Reader 1.03> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da3: 1.000MB/s transfers
da3: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s3a
pcm0: <Intel ICH5 (82801EB)> port 0xd800-0xd8ff,0xdc00-0xdc3f mem 
0xfebff800-0xfebff9ff,0xfebff400-0xfebff4ff irq 17 at device 31.5 on pci0
pcm0: [ITHREAD]
pcm0: <Avance Logic ALC650 AC97 Codec>
pid 1732 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 1746 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 1835 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 16320 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 16334 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 16406 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 16521 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 33240 (nepomukservicestub), uid 1001: exited on signal 6
pid 43046 (PBI), uid 0: exited on signal 10
pid 43409 (PBI), uid 0: exited on signal 10
pid 44263 (PBI), uid 0: exited on signal 10
pid 45544 (PBI), uid 0: exited on signal 10
pid 46043 (PBI), uid 0: exited on signal 10
pid 55463 (npviewer.bin), uid 1001: exited on signal 6
pid 30500 (npviewer.bin), uid 1001: exited on signal 6
======================================================




More information about the Testing mailing list