[PC-BSD Testing] Testing Digest, Vol 26, Issue 21

Kris Moore kris at pcbsd.com
Sat Mar 14 15:02:32 PST 2009


Ian Robinson wrote:
> Re: 7.1Alpha_x to install ports because of "need GNU m4 1.4 or later:
> /usr/local/bin/gm4", it was said:
> 
> "The problem installing ports in 7.1 should be fixed for 7.1-BETA1 and
> later. We had to write a small feature for FreeBSD  in order for it to
> work with two LOCALBASE variables properly, it was issues with
> ldconfig and ld-elf.so causing it to fail usually. That fix will be in
> the next ISO :)"
> 
> 
> The problem still exists:
> 
> root at pcbsd# cd /usr/ports/multimedia/kaffeine && make install clean
> ===>   kaffeine-0.8.7_2 depends on file: /usr/local/bin/moc - not found
> ===>    Verifying install for /usr/local/bin/moc in /usr/ports/x11-toolkits/qt33
> ===>   qt-3.3.8_9 depends on executable: qmake - found
> ===>   qt-3.3.8_9 depends on file:
> /usr/local/libdata/pkgconfig/inputproto.pc - found
> ===>   qt-3.3.8_9 depends on file:
> /usr/local/libdata/pkgconfig/xinerama.pc - found
> ===>   qt-3.3.8_9 depends on file: /usr/local/libdata/pkgconfig/sm.pc
> - not found
> ===>    Verifying install for /usr/local/libdata/pkgconfig/sm.pc in
> /usr/ports/x11/libSM
> ===>   libSM-1.1.0_1,1 depends on file:
> /usr/local/share/aclocal/xorg-macros.m4 - found
> ===>   libSM-1.1.0_1,1 depends on file:
> /usr/local/libdata/pkgconfig/xtrans.pc - found
> ===>   libSM-1.1.0_1,1 depends on file:
> /usr/local/libdata/pkgconfig/ice.pc - found
> ===>   libSM-1.1.0_1,1 depends on file:
> /usr/local/libdata/pkgconfig/xproto.pc - found
> ===>   libSM-1.1.0_1,1 depends on file: /usr/local/bin/automake-1.10 - not found
> ===>    Verifying install for /usr/local/bin/automake-1.10 in
> /usr/ports/devel/automake110
> ===>   automake-1.10.1 depends on file: /usr/local/bin/perl5.8.9 - found
> ===>   automake-1.10.1 depends on file: /usr/local/bin/autoconf-2.62 - not found
> ===>    Verifying install for /usr/local/bin/autoconf-2.62 in
> /usr/ports/devel/autoconf262
> ===>  Building for autoconf-2.62
> gmake  all-recursive
> gmake[1]: Entering directory `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62'
> Making all in bin
> gmake[2]: Entering directory
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62/bin'
> autom4te_perllibdir='..'/lib AUTOM4TE_CFG='../lib/autom4te.cfg'
>  ../bin/autom4te -B '..'/lib -B '..'/lib         --language M4sh
> --cache '' --melt ./autoconf.as -o autoconf.in
> autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/local/bin/gm4
> gmake[2]: *** [autoconf.in] Error 1
> gmake[2]: Leaving directory
> `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62/bin'
> gmake[1]: *** [all-recursive] Error 1
> gmake[1]: Leaving directory `/usr/ports/devel/autoconf262/work/autoconf-2.62'
> gmake: *** [all] Error 2
> *** Error code 2
> 
> Stop in /usr/ports/devel/autoconf262.
> *** Error code 1
> 
> Stop in /usr/ports/devel/automake110.
> *** Error code 1
> 
> 
> However, I am very happy to report that except in the few instances
> reported in the testing lists -- and it seems there is very little
> being reported -- 7.1 Beta is a very reliable and smooth system.
> 
> 
> Ian Robinson
> Salem, Ohio

Ian,

Did you try this make after running the "runports" command? Kmenu -> 
System -> RunPorts (root), then run make. This sets some environment 
variables in order to ensure ports build properly. If you can confirm 
that works / doesn't I'll check it when I get back :)

Kris


More information about the Testing mailing list