[PC-BSD Testing] DRM with ati doesnt work

rath at mglug.de rath at mglug.de
Mon Sep 8 04:15:14 PDT 2008


Hi,

Beta2 ist running much slower than beta1 here :-(

Maybe the fail of drm-support ist the reason:

Xorg.0.log:
------------------------------ snip ------------------------------------
...
(II) RADEON(0): vgaHWGetIOBase: hwp->IOBase is 0x03d0, hwp->PIOOffset is
0x0000
(==) RADEON(0): RGB weight 888
(II) RADEON(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
(--) RADEON(0): Chipset: "ATI Mobility FireGL V5200" (ChipID = 0x71c4)
(WW) RADEON(0): R500 support is under development. Please report any
issues to xorg-driver-ati at lists.x.org
(--) RADEON(0): Linear framebuffer at 0x00000000d0000000
(II) RADEON(0): PCIE card detected
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules//libint10.so
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.2, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Video Driver, version 2.0
(II) RADEON(0): initializing int10
(==) RADEON(0): Write-combining range (0xa0000,0x20000) was already clear
(==) RADEON(0): Write-combining range (0xc0000,0x40000) was already clear
(II) RADEON(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(==) RADEON(0): Write-combining range (0x0,0x1000) was already clear
(II) RADEON(0): ATOM BIOS detected
(II) RADEON(0): ATOM BIOS Rom:
        SubsystemVendorID: 0x1002 SubsystemID: 0x71c4
        IOBaseAddress: 0x2000
        Filename: BR22908.BIN
        BIOS Bootup Message:
Lenovo M56-CSP256GL ATOM BIOS 400e/330m LCD/CRT/DFP/TV

(II) RADEON(0): Framebuffer space used by Firmware (kb): 20
(II) RADEON(0): Start of VRAM area used by Firmware: 0xfffb000
(II) RADEON(0): Framebuffer space used by Firmware (kb): 20
(II) RADEON(0): Start of VRAM area used by Firmware: 0xfffb000
(II) RADEON(0): AtomBIOS requests 20kB of VRAM scratch space
(II) RADEON(0): AtomBIOS VRAM scratch base: 0xfffb000
(II) RADEON(0): Cannot get VRAM scratch space. Allocating in main memory
instead
(II) RADEON(0): Default Engine Clock: 432000
(II) RADEON(0): Default Memory Clock: 330000
(II) RADEON(0): Maximum Pixel ClockPLL Frequency Output: 1100000
(II) RADEON(0): Minimum Pixel ClockPLL Frequency Output: 0
(II) RADEON(0): Maximum Pixel ClockPLL Frequency Input: 13500
(II) RADEON(0): Minimum Pixel ClockPLL Frequency Input: 1000
(II) RADEON(0): Maximum Pixel Clock: 400000
(II) RADEON(0): Reference Clock: 27000
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (No such file or directory)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such file or directory)
drmOpenDevice: Open failed
[drm] failed to load kernel module "radeon"
(EE) RADEON(0): [dri] RADEONDRIGetVersion failed to open the DRM
[dri] Disabling DRI.
(II) RADEON(0): Generation 2 PCI interface, using max accessible memory
(II) RADEON(0): Detected total video RAM=262144K, accessible=262144K (PCI
BAR=262144K)
(--) RADEON(0): Mapped VideoRAM: 262144 kByte (128 bit DDR SDRAM)
(II) RADEON(0): Color tiling enabled by default
(II) RADEON(0): Max desktop size set to 2560x1600
(II) RADEON(0): For a larger or smaller max desktop size, add a Virtual
line to your xorg.conf
(II) RADEON(0): If you are having trouble with 3D, reduce the desktop size
by adjusting the Virtual line to your xorg.conf
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"(II) Module "ddc" already built-in
(II) Loading sub module "i2c"
(II) LoadModule: "i2c"(II) Module "i2c" already built-in
(II) RADEON(0): ref_freq: 2700, min_out_pll: 64800, max_out_pll: 110000,
min_in_pll: 100, max_in_pll: 1350, xclk: 40000, sclk: 432.000000, mclk:
330.000000
(II) RADEON(0): PLL parameters: rf=2700 rd=13 min=64800 max=110000;
xclk=40000
(II) RADEON(0): Skipping TV-Out
(II) RADEON(0): Bios Connector table:
(II) RADEON(0): Port0: DDCType-0x7e40, DACType-1, TMDSType-0,
ConnectorType-1, hpd_mask-0x0
(II) RADEON(0): Port1: DDCType-0x7e60, DACType-0, TMDSType-0,
ConnectorType-7, hpd_mask-0x0
(II) RADEON(0): Port3: DDCType-0x7e50, DACType-0, TMDSType-1,
ConnectorType-2, hpd_mask-0x1
(II) RADEON(0): Output VGA-0 using monitor section Monitor0
(II) RADEON(0): I2C bus "VGA-0" initialized.
(II) RADEON(0): Output LVDS has no monitor section
(WW) RADEON(0): LVDS Info:
XRes: 1920, YRes: 1200, DotClock: 161630
HBlank: 288, HOverPlus: 48, HSyncWidth: 32
VBlank: 20, VOverPlus: 2, VSyncWidth: 6
(II) RADEON(0): I2C bus "LVDS" initialized.
(II) RADEON(0): Output DVI-0 has no monitor section
(II) RADEON(0): TMDS PLL from BIOS: 16500 a0116
(II) RADEON(0): TMDS PLL from BIOS: 72 111c1
(II) RADEON(0): TMDS PLL from BIOS: 0 8a92a
(II) RADEON(0): TMDS PLL from BIOS: 2320 20350
(II) RADEON(0): I2C bus "DVI-0" initialized.
------------------ snap ------------------------------------------------

The drm and radeon modules have been loaded.

The lspci-card-info:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M56GL [Mobility
FireGL V5200]

The xorg.conf has been test with ati and radeon driver. Nothing else has
been changend.

What's wrong?

Hfh,

Oliver








More information about the Testing mailing list