[PC-BSD Testing] Problem installing 7.01 to HP xw8200 workstation

Arthur a-koziol at neiu.edu
Mon Nov 10 19:44:08 PST 2008


>I am having trouble installing PCBSD 7.01 on an HP xw8200 with dual
>Xeon 3.4GHz, 4GB ECC Memory, 146 Gb SCSI U320 HDD, nVidia Quadro
>FX3400 256MB Dual DVI Head Graphics card.  I am running only a single
>monitor.  BIOS is updated to most current version.   My problem is the
>installation hangs indefinitely after the PCBSD Welcome page. However,
>I do have PCBSD 7.01 running on an identical xw8200.  I also have
>PCBSD 7.0.1 running on an HP ML-370 dual Intel P-III with a 6-disk
>SCSI RAID Array and several other HP P-4's without any problem, but
>none of them (except the twin xw8200) have the high performance
>graphics card.
>
>  I am wondering:
>
>(a) do I have a hardware recognition problem because of the dual
>processors, the nVidia card or the SCSI devices;
>(b) do I have a PCBSD/FreeBSD driver problem;
>(c) if I do, why does an identical computer run PCBSD 7.01 while this
>one does not; and
>(d) why does this computer run under NetBSD and XP but not PCBSD 7.01.
>(e) would I need some special "setup" disk the same way that an HP
>ML-type servers require configuration with SmartStart to run either XP
>or Linux/Unix before installing the operating system.  (Note:  HP does
>require an installation disk if one is installing RedHat Linux).
>
>
>Here are some of the sordid details (and I apologize in advance for
>the long post):
>
>After booting from a known good cd, the boot loader starts and brings
>me to the PCBSD Welcome screen.  The countdown clock does not count
>down but hangs at "10".  It does not progress to the default install,
>but I can select an installation option manually.  I have tried the
>install options for (1) default, (2) no ACPI, (3) Safe, (4) Single,
>(6) Emergency and (7) VESA, all of which start the install but hang
>almost immediately.  The only messages to appear are the copyright
>notice and the name and date of the release:
>
>Copyright (c) 1992-2008 The FreeBSD Project.
>Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
>         The Regents of the University of California. All rights reserved.
>FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
>FreeBSD 7.1-PRERELEASE #1: Tue Oct  7 09:17:14 EDT 2008
>     root at pcbsdx32-7:/usr/obj/pcbsd-build/cvs/7.0.1-src/sys/PCBSD
>  <-------- [computer hangs here displaying a white rectangle]
>
>Ordinarily, the next hardware probe would be for the Timecounter and
>CPU detection.
>
>If you wait about twenty-four to thirty-six hours, it will make a
>little progress through the stages but never reaches the GUI
>installer.  After two days it reached the part of the dmesg where it
>started to recognize the SCSI disks.
>
>I have searched the HP web site and Googled the internet for any
>information about the FreeBSD/xw8200 combination.  There is nothing.
>
>
>===================================
>PCBSD 7.01 dmesg from working twin computer:
>===================================
>I am fortunate to have an identical twin of the xw8200 on which I am
>running PCBSD 7.01.  (For it, I simply removed a hard disk from an
>existing PCBSD 7.01 system and placed it in the xw8200 and booted.
>Works great.).  Here is the first part of the dmesg from the working
>xw8200:
>
>
>Copyright (c) 1992-2008 The FreeBSD Project.
>Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
>         The Regents of the University of California. All rights reserved.
>FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
>FreeBSD 7.1-PRERELEASE #1: Tue Oct  7 09:17:14 EDT 2008
>     root at pcbsdx32-7:/usr/obj/pcbsd-build/cvs/7.0.1-src/sys/PCBSD
><-------- [Note:  other computer hangs after this]
>Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
>CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.40GHz (3400.13-MHz 686-class CPU)
>   Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf41  Stepping = 1
> 
>Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
>   Features2=0x649d<SSE3,RSVD2,MON,DS_CPL,EST,CNXT-ID,CX16,xTPR>
>   AMD Features=0x20000000<LM>
>real memory  = 3489615872 (3327 MB)
>avail memory = 3410280448 (3252 MB)
>ACPI APIC Table: <COMPAQ TUMWATER>
>FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
>  cpu0 (BSP): APIC ID:  0
>  cpu1 (AP): APIC ID:  6
>ACPI Warning (tbfadt-0324): FADT (revision 3) is longer than ACPI 2.0
>version, truncating length 0x10C to 0xF4 [20070320]
>ACPI Error (tbfadt-0516): 32/64X address mismatch in "Gpe0Block": [
>F828] [       0   1F030], using 64X [20070320]
>ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
>ioapic1 <Version 2.0> irqs 24-47 on motherboard
>ioapic2 <Version 2.0> irqs 48-71 on motherboard
>kbd1 at kbdmux0
>ath_hal: 0.10.5.6 (AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112,
>RF2413, RF5413, RF2133, RF2425, RF2417)
>acpi0: <COMPAQ CPQ0063> on motherboard
>acpi0: [ITHREAD]
>acpi0: Power Button (fixed)
>acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
>acpi0: reservation of 100000, cff00000 (3) failed
>Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
>acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0xf808-0xf80b on acpi0
>pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
>pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
>pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
>pci32: <ACPI PCI bus> on pcib1
>pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 3.0 on pci0
>pci1: <ACPI PCI bus> on pcib2
>pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.0 on pci1
>pci2: <ACPI PCI bus> on pcib3
>mpt0: <LSILogic 1030 Ultra4 Adapter> port 0x4000-0x40ff mem
>0xf2000000-0xf20fffff,0xf2100000-0xf21fffff irq 30 at device 5.0 on
>pci2
>mpt0: [ITHREAD]
>mpt0: MPI Version=1.2.9.0
>mpt0: Capabilities: ( RAID-1E RAID-1 SAFTE )
>mpt0: 0 Active Volumes (1 Max)
>mpt0: 0 Hidden Drive Members (6 Max)
>mpt1: <LSILogic 1030 Ultra4 Adapter> port 0x4400-0x44ff mem
>0xf2200000-0xf22fffff,0xf2300000-0xf23fffff irq 31 at device 5.1 on
>pci2
>mpt1: [ITHREAD]
>mpt1: MPI Version=1.2.9.0
>mpt1: Capabilities: ( RAID-1E RAID-1 SAFTE )
>mpt1: 0 Active Volumes (1 Max)
>mpt1: 0 Hidden Drive Members (6 Max)
>pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.2 on pci1
>pci11: <ACPI PCI bus> on pcib4
>pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 4.0 on pci0
>pci64: <ACPI PCI bus> on pcib5
>vgapci0: <VGA-compatible display> mem
>0xf0000000-0xf0ffffff,0xd0000000-0xdfffffff,0xf1000000-0xf1ffffff irq
>16 at device 0.0 on pci64
>uhci0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> port 0x5440-0x545f
>irq 16 at device 29.0 on pci0
>uhci0: [GIANT-LOCKED]
>uhci0: [ITHREAD]
>usb0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> on uhci0
>usb0: USB revision 1.0
>uhub0: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
>uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> port 0x5460-0x547f
>irq 19 at device 29.1 on pci0
>uhci1: [GIANT-LOCKED]
>uhci1: [ITHREAD]
>usb1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> on uhci1
>usb1: USB revision 1.0
>uhub1: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
>uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> port 0x5480-0x549f
>irq 18 at device 29.2 on pci0
>uhci2: [GIANT-LOCKED]
>uhci2: [ITHREAD]
>usb2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> on uhci2
>usb2: USB revision 1.0
>uhub2: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb2
>uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> port 0x54a0-0x54bf
>irq 16 at device 29.3 on pci0
>uhci3: [GIANT-LOCKED]
>uhci3: [ITHREAD]
>usb3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> on uhci3
>usb3: USB revision 1.0
>uhub3: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb3
>uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
>ehci0: <Intel 82801EB/R (ICH5) USB 2.0 controller> mem
>0xf2600000-0xf26003ff irq 23 at device 29.7 on pci0
>ehci0: [GIANT-LOCKED]
>ehci0: [ITHREAD]
>usb4: EHCI version 1.0
>usb4: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2 usb3
>usb4: <Intel 82801EB/R (ICH5) USB 2.0 controller> on ehci0
>usb4: USB revision 2.0
>uhub4: <Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb4
>uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
>pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
>pci16: <ACPI PCI bus> on pcib6
>fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB22/A> mem
>0xf2544000-0xf25447ff,0xf2540000-0xf2543fff irq 16 at device 2.0 on
>pci16
>fwohci0: [FILTER]
>fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
>fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
>fwohci0: EUI64 10:cf:fd:00:00:13:7c:04
>fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
>fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
>firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
>fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
>if_fwe0: Fake Ethernet address: 12:cf:fd:13:7c:04
>fwe0: Ethernet address: 12:cf:fd:13:7c:04
>fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
>fwip0: Firewire address: 10:cf:fd:00:00:13:7c:04 @ 0xfffe00000000,
>S400, maxrec 2048
>sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
>dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
>dcons_crom0: bus_addr 0x1478000
>fwohci0: Initiate bus reset
>fwohci0: BUS reset
>fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
>em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection 6.9.5> port 0x3000-0x303f
>mem 0xf2500000-0xf251ffff,0xf2520000-0xf253ffff irq 17 at device 3.0
>on pci16
>em0: [FILTER]
>em0: Ethernet address: 00:11:85:ae:c2:04
>isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
>isa0: <ISA bus> on isab0
>atapci0: <Intel ICH5 UDMA100 controller> port
>0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x54e0-0x54ef irq 18 at device
>31.1 on pci0
>ata0: <ATA channel 0> on atapci0
>ata0: [ITHREAD]
>ata1: <ATA channel 1> on atapci0
>ata1: [ITHREAD]
>atapci1: <Intel ICH5 SATA150 controller> port
>0x5810-0x5817,0x5828-0x582b,0x5818-0x581f,0x582c-0x582f,0x54f0-0x54ff
>irq 18 at device 31.2 on pci0
>atapci1: [ITHREAD]
>ata2: <ATA channel 0> on atapci1
>ata2: [ITHREAD]
>ata3: <ATA channel 1> on atapci1
>ata3: [ITHREAD]
>pci0: <multimedia, audio> at device 31.5 (no driver attached)
>acpi_button0: <Power Button> on acpi0
>atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
>atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
>kbd0 at atkbd0
>atkbd0: [GIANT-LOCKED]
>atkbd0: [ITHREAD]
>psm0: <PS/2 Mouse> flags 0x1000 irq 12 on atkbdc0
>psm0: [GIANT-LOCKED]
>psm0: [ITHREAD]
>psm0: model Generic PS/2 mouse, device ID 0
>sio0: <Standard PC COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
>sio0: type 16550A
>sio0: [FILTER]
>fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on acpi0
>fdc0: [FILTER]
>cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
>est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
>est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
>est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 112d0000112d
>device_attach: est0 attach returned 6
>p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
>cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
>est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
>est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
>est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 112d0000112d
>device_attach: est1 attach returned 6
>p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
>pmtimer0 on isa0
>ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
>ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
>ppc0: FIFO with 16/16/13 bytes threshold
>ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
>ppbus0: [ITHREAD]
>plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
>plip0: WARNING: using obsoleted IFF_NEEDSGIANT flag
>lpt0: <Printer> on ppbus0
>lpt0: Interrupt-driven port
>ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
>ppc0: [GIANT-LOCKED]
>ppc0: [ITHREAD]
>sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
>sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
>sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
>sio1: port may not be enabled
>vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
>Timecounters tick every 1.000 msec
>ipfw2 (+ipvfirewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
>firewire0: bus manager 0 (me)
>6) initialized, divert enabled, nat loadable, rule-based forwarding
>disabled, default to accept, logging disabled
>ad0: 305245MB <MAXTOR STM3320620A 3.AAE> at ata0-master UDMA100
>ad1: 476940MB <WDC WD5000AAJB-00UHA0 07.01N01> at ata0-slave UDMA100
>acd0: CDROM <LTN486S/YKS4> at ata1-master PIO4
>acd1: CDRW <LG CD-RW CED-8080B/1.20> at ata1-slave PIO4
>Waiting 5 seconds for SCSI devices to settle
>acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00
>acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00
>cd0 at ata1 bus 0 target 0 lun 0
>cd0: <LITEON CD-ROM LTN486S YKS4> Removable CD-ROM SCSI-0 device
>cd0: 16.000MB/s transfers
>cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
>cd1 at ata1 bus 0 target 1 lun 0
>cd1: <LG CD-RW CED-8080B 1.20> Removable CD-ROM SCSI-0 device
>cd1: 16.000MB/s transfers
>cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
>SMP: AP CPU #1 Launched!
>Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
>pcm0: <Intel ICH5 (82801EB)> port 0x5000-0x50ff,0x5400-0x543f mem
>0xf2600400-0xf26005ff,0xf2600600-0xf26006ff irq 17 at device 31.5 on
>pci0
>pcm0: [ITHREAD]
>pcm0: <Analog Devices AD1981B AC97 Codec>
>nvidia0: <Unknown> on vgapci0
>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster
>vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
>nvidia0: [GIANT-LOCKED]
>nvidia0: [ITHREAD]
>
>-----------------Messages Output----------------------
>
>Oct 20 22:17:17 pcbsd savecore: no dumps found
>Oct 20 22:17:18 pcbsd kernel: pcm0: <Intel ICH5 (82801EB)> port
>0x5000-0x50ff,0x5400-0x543f mem
>0xf2600400-0xf26005ff,0xf2600600-0xf26006ff irq 17 at device 31.5 on
>pci0
>Oct 20 22:17:18 pcbsd kernel: pcm0: [ITHREAD]
>Oct 20 22:17:18 pcbsd kernel: pcm0: <Analog Devices AD1981B AC97 Codec>
>Oct 20 22:17:21 pcbsd ntpd[1284]: ntpd 4.2.4p5-a Mon Oct  6 10:47:08
>EDT 2008 (1)
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: host name not found: 0.pool.ntp.org
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: couldn't resolve
>`0.pool.ntp.org', giving up on it
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: host name not found: 1.pool.ntp.org
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: couldn't resolve
>`1.pool.ntp.org', giving up on it
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: host name not found: 2.pool.ntp.org
>Oct 20 22:17:23 pcbsd ntpd_initres[1304]: couldn't resolve
>`2.pool.ntp.org', giving up on it
>Oct 20 22:18:47 pcbsd kernel: nvidia0: <Unknown> on vgapci0
>Oct 20 22:18:47 pcbsd kernel: vgapci0: child nvidia0 requested
>pci_enable_busmaster
>Oct 20 22:18:47 pcbsd kernel: vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
>Oct 20 22:18:47 pcbsd kernel: nvidia0: [GIANT-LOCKED]
>Oct 20 22:18:47 pcbsd kernel: nvidia0: [ITHREAD]
>Oct 20 22:19:01 pcbsd kdm_greet[4154]: Cannot set locale. Translations
>will not work.
>Oct 20 22:19:36 pcbsd sudo:       IR : TTY=unknown ; PWD=/usr/home/IR
>; USER=root ; COMMAND=/PCBSD/SystemUpdater/bin/SystemUpdater.sh
>Oct 20 22:22:41 pcbsd su: IR to root on /dev/ttyp3
>Oct 20 22:22:41 pcbsd su: IR to root on /dev/ttyp3
>
>=================================
>End PCBSD 7.0.1 dmesg
>=================================
>
>
>I have tried installing with the several modes reported above.  I have
>tried booting using PCBSD 1.5.1 and OpenBSD without success, both of
>which hung at the same  place. But I can boot NetBSD Live . . . (and
>that is not necessarily a surprise) so here is the dmesg from NetBSD:
>
>===========================
>Begin NetBSD dmesg:
>===========================
>Copyright (c) 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006
>     The NetBSD Foundation, Inc.  All rights reserved.
>Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
>     The Regents of the University of California.  All rights reserved.
>
>NetBSD 4.0_BETA (CDROM_GENERIC) #1: Wed Sep 27 20:11:04 CEST 2006
>root at vmware:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC_CD.MP
>multiboot: Information structure flags: 0x000003e7
>multiboot: Boot loader: GNU GRUB 0.97
>multiboot: Command line: /smp.gz
>multiboot: 635 KB lower memory, 3406804 KB upper memory
>total memory = 3327 MB
>avail memory = 3259 MB
>timecounter: Timecounters tick every 10.000 msec
>timecounter: Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
>timecounter: selected timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
>BIOS32 rev. 0 found at 0xea020
>mainbus0 (root)
>mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (HP       workstation )
>cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
>cpu0: Intel (686-class), 3400.32 MHz, id 0xf41
>cpu0: features bfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR>
>cpu0: features bfebfbff<PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX>
>cpu0: features bfebfbff<FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF>
>cpu0: features2 649d<SSE3,MONITOR,DS-CPL,EST,CID,xTPR>
>cpu0: features3 20000000<EM64T>
>cpu0: "Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.40GHz"
>cpu0: I-cache 12K uOp cache 8-way
>cpu0: L2 cache 1 MB 64B/line 8-way
>cpu0: ITLB 4K/4M: 128 entries
>cpu0: DTLB 4K/4M: 64 entries
>cpu0: using thermal monitor 1
>cpu0: Enhanced SpeedStep disabled by BIOS
>cpu0: calibrating local timer
>cpu0: apic clock running at 200 MHz
>cpu0: 32 page colors
>cpu1 at mainbus0: apid 6 (application processor)
>cpu1: starting
>cpu1: Intel (686-class), 3400.13 MHz, id 0xf41
>cpu1: features bfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR>
>cpu1: features bfebfbff<PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX>
>cpu1: features bfebfbff<FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF>
>cpu1: features2 649d<SSE3,MONITOR,DS-CPL,EST,CID,xTPR>
>cpu1: features3 20000000<EM64T>
>cpu1: "Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.40GHz"
>cpu1: I-cache 12K uOp cache 8-way
>cpu1: L2 cache 1 MB 64B/line 8-way
>cpu1: ITLB 4K/4M: 128 entries
>cpu1: DTLB 4K/4M: 64 entries
>cpu1: using thermal monitor 1
>cpu1: Enhanced SpeedStep disabled by BIOS
>mpbios: bus 0 is type PCI
>mpbios: bus 32 is type PCI
>mpbios: bus 1 is type PCI
>mpbios: bus 2 is type PCI
>mpbios: bus 11 is type PCI
>mpbios: bus 64 is type PCI
>mpbios: bus 16 is type PCI
>mpbios: bus 31 is type ISA
>ioapic0 at mainbus0 apid 1 (I/O APIC)
>ioapic0: pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
>ioapic1 at mainbus0 apid 2 (I/O APIC)
>ioapic1: pa 0xfec81000, version 20, 24 pins
>ioapic2 at mainbus0 apid 3 (I/O APIC)
>ioapic2: pa 0xfec81400, version 20, 24 pins
>pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
>pci0: i/o space, memory space enabled, rd/line, rd/mult, wr/inv ok
>pchb0 at pci0 dev 0 function 0
>pchb0: Intel product 0x359e (rev. 0x0c)
>ppb0 at pci0 dev 2 function 0: Intel E7525 PCI Express Port A (rev. 0x0c)
>pci1 at ppb0 bus 32
>pci1: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
>ppb1 at pci0 dev 3 function 0: Intel E7525 PCI Express Port A1 (rev. 0x0c)
>pci2 at ppb1 bus 1
>pci2: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
>ppb2 at pci2 dev 0 function 0: Intel 6700PXH PCI Express-to-PCI Bridge
>#0 (rev. 0x09)
>pci3 at ppb2 bus 2
>pci3: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
>mpt0 at pci3 dev 5 function 0: LSI Logic 53c1030 Ultra320 SCSI
>mpt0: interrupting at ioapic1 pin 6 (irq 10)
>scsibus0 at mpt0: 16 targets, 8 luns per target
>mpt1 at pci3 dev 5 function 1: LSI Logic 53c1030 Ultra320 SCSI
>mpt1: interrupting at ioapic1 pin 7 (irq 11)
>scsibus1 at mpt1: 16 targets, 8 luns per target
>Intel product 0x0326 (interrupt system, interface 0x20, revision 0x09)
>at pci2 dev 0 function 1 not configured
>ppb3 at pci2 dev 0 function 2: Intel 6700PXH PCI Express-to-PCI Bridge
>#1 (rev. 0x09)
>pci4 at ppb3 bus 11
>pci4: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
>Intel product 0x0327 (interrupt system, interface 0x20, revision 0x09)
>at pci2 dev 0 function 3 not configured
>ppb4 at pci0 dev 4 function 0: Intel E7525 PCI Express Port B (rev. 0x0c)
>pci5 at ppb4 bus 64
>pci5: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
>vga1 at pci5 dev 0 function 0: NVIDIA product 0x00f8 (rev. 0xa2)
>wsdisplay0 at vga1 kbdmux 1: console (80x25, vt100 emulation)
>wsmux1: connecting to wsdisplay0
>uhci0 at pci0 dev 29 function 0: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller
>(rev. 0x02)
>uhci0: interrupting at ioapic0 pin 16 (irq 3)
>usb0 at uhci0: USB revision 1.0
>uhub0 at usb0
>uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
>uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci1 at pci0 dev 29 function 1: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller
>(rev. 0x02)
>uhci1: interrupting at ioapic0 pin 19 (irq 11)
>usb1 at uhci1: USB revision 1.0
>uhub1 at usb1
>uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
>uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci2 at pci0 dev 29 function 2: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller
>(rev. 0x02)
>uhci2: interrupting at ioapic0 pin 18 (irq 10)
>usb2 at uhci2: USB revision 1.0
>uhub2 at usb2
>uhub2: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
>uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
>uhci3 at pci0 dev 29 function 3: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller
>(rev. 0x02)
>uhci3: interrupting at ioapic0 pin 16 (irq 3)
>usb3 at uhci3: USB revision 1.0
>uhub3 at usb3
>uhub3: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
>uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
>ehci0 at pci0 dev 29 function 7: Intel 82801EB/ER USB EHCI Controller
>(rev. 0x02)
>ehci0: interrupting at ioapic0 pin 23 (irq 3)
>ehci0: BIOS has given up ownership
>ehci0: EHCI version 1.0
>ehci0: companion controllers, 2 ports each: uhci0 uhci1 uhci2 uhci3
>usb4 at ehci0: USB revision 2.0
>uhub4 at usb4
>uhub4: Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1
>uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
>ppb5 at pci0 dev 30 function 0: Intel 82801BA Hub-PCI Bridge (rev. 0xc2)
>pci6 at ppb5 bus 16
>pci6: i/o space, memory space enabled
>fwohci0 at pci6 dev 2 function 0: Texas Instruments TSB43AA22/A IEEE
>1394 Host Controller (rev. 0x00)
>fwohci0: interrupting at ioapic0 pin 16 (irq 3)
>fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
>fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
>fwohci0: EUI64 10:cf:fd:00:00:13:4d:cd
>fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
>fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
>ieee1394if0 at fwohci0: IEEE1394 bus
>fwip0 at ieee1394if0: IP over IEEE1394
>fwohci0: Initiate bus reset
>wm0 at pci6 dev 3 function 0: Intel i82541GI 1000BASE-T Ethernet, rev. 5
>wm0: interrupting at ioapic0 pin 17 (irq 5)
>wm0: 32-bit 33MHz PCI bus
>wm0: 256 word (8 address bits) MicroWire EEPROM
>wm0: Ethernet address 00:11:85:6c:d6:cd
>igphy0 at wm0 phy 1: Intel IGP01E1000 Gigabit PHY, rev. 0
>igphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT,
>1000baseT-FDX, auto
>pcib0 at pci0 dev 31 function 0
>pcib0: Intel 82801EB LPC Interface Bridge (rev. 0x02)
>piixide0 at pci0 dev 31 function 1
>piixide0: Intel 82801EB IDE Controller (ICH5) (rev. 0x02)
>piixide0: bus-master DMA support present
>piixide0: primary channel configured to compatibility mode
>piixide0: primary channel interrupting at ioapic0 pin 14 (irq 14)
>atabus0 at piixide0 channel 0
>piixide0: secondary channel configured to compatibility mode
>piixide0: secondary channel interrupting at ioapic0 pin 15 (irq 15)
>atabus1 at piixide0 channel 1
>piixide1 at pci0 dev 31 function 2
>piixide1: Intel 82801EB Serial ATA Controller (rev. 0x02)
>piixide1: bus-master DMA support present
>piixide1: primary channel configured to native-PCI mode
>piixide1: using ioapic0 pin 18 (irq 10) for native-PCI interrupt
>atabus2 at piixide1 channel 0
>piixide1: secondary channel configured to native-PCI mode
>atabus3 at piixide1 channel 1
>auich0 at pci0 dev 31 function 5: i82801EB (ICH5) AC-97 Audio
>auich0: interrupting at ioapic0 pin 17 (irq 5)
>auich0: ac97: Analog Devices AD1981B codec; headphone, 20 bit DAC, 
>no 3D stereo
>auich0: ac97: ext id 605<AC97_22,AMAP,SPDIF,VRA>
>isa0 at pcib0
>lpt0 at isa0 port 0x378-0x37b irq 7
>com0 at isa0 port 0x3f8-0x3ff irq 4: ns16550a, working fifo
>pckbc0 at isa0 port 0x60-0x64
>pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
>pckbc0: using irq 1 for kbd slot
>wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
>pms0 at pckbc0 (aux slot)
>pckbc0: using irq 12 for aux slot
>wsmouse0 at pms0 mux 0
>attimer0 at isa0 port 0x40-0x43: AT Timer
>pcppi0 at isa0 port 0x61
>midi0 at pcppi0: PC speaker (CPU-intensive output)
>sysbeep0 at pcppi0
>isapnp0 at isa0 port 0x279: ISA Plug 'n Play device support
>npx0 at isa0 port 0xf0-0xff
>npx0: using exception 16
>fdc0 at isa0 port 0x3f0-0x3f7 irq 6 drq 2
>pcppi0: attached to attimer0
>isapnp0: no ISA Plug 'n Play devices found
>ioapic0: enabling
>ioapic1: enabling
>ioapic2: enabling
>fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
>ieee1394if0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
>ieee1394if0: bus manager 0 (me)
>timecounter: Timecounter "clockinterrupt" frequency 100 Hz quality 0
>auich0: measured ac97 link rate at 48007 Hz, will use 48000 Hz
>audio0 at auich0: full duplex, mmap, independent
>Kernelized RAIDframe activated
>scsibus0: waiting 2 seconds for devices to settle...
>scsibus1: waiting 2 seconds for devices to settle...
>atapibus0 at atabus1: 2 targets
>cd0 at atapibus0 drive 0: <HL-DT-ST RW/DVD GCC-H20N, , 1.04> cdrom removable
>cd0: 32-bit data port
>cd0: drive supports PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2 (Ultra/33)
>cd0(piixide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (Ultra/33) (using DMA)
>sd0 at scsibus0 target 0 lun 0: <ModusLnk, MXJ3073SC680600T, M108> disk fixed
>sd0: 70136 MB, 78753 cyl, 2 head, 911 sec, 512 bytes/sect x 143638992 sectors
>sd0: sync (6.25ns offset 127), 16-bit (320.000MB/s) transfers, tagged queueing
>sd1 at scsibus0 target 4 lun 0: <ModusLnk, MXJ3073SC680600T, M108> disk fixed
>sd1: 70136 MB, 78753 cyl, 2 head, 911 sec, 512 bytes/sect x 143638992 sectors
>sd1: sync (6.25ns offset 127), 16-bit (320.000MB/s) transfers, tagged queueing
>boot device: <unknown>
>root on cd0a
>cpu1: CPU 6 running

SCSI firmware up to date?

Arthur 



More information about the Testing mailing list