mungkin berita dari indon ini <br><br><a href="http://www.jasakom.com/index.php?categoryid=11&amp;p2_articleid=845">http://www.jasakom.com/index.php?categoryid=11&amp;p2_articleid=845</a><br><br>:)<br><div class="gmail_quote">

2009/11/6 Adam Othman <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:adam0thman@gmail.com">adam0thman@gmail.com</a>&gt;</span><br><blockquote class="gmail_quote" style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">

Salam.<br><br>Er... Server depa pun kene hack? Pelik nie.. Org yg mendeface dah kene deface balek ke? XD~<br><br>Tp.. ade link pasal server diorg kene hack tu tak?<br>atau ni yg dimaksudkan : <a href="http://hostmonsterforum.com/archive/index.php/t-360.html" target="_blank">hacked</a><br>



<br>//alak<br clear="all"><br>Regards,<br><br>Nik M Adam Hafiz<br>M : +6017 916 3208<br>F : +603 51910755<br><a href="http://www.f.n0rd.org" target="_blank">www.f.n0rd.org</a><br>
<br><br><div class="gmail_quote">2009/11/6 Ahmad Arafat Abdullah <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:trunasuci@gmail.com" target="_blank">trunasuci@gmail.com</a>&gt;</span><div><div></div><div class="h5"><br><blockquote class="gmail_quote" style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">



terpanggil nak jawap email lama ni..<br><br>agak confuse dengan group hmsecurity tu..<br><br>depa mmg coder security atau script kiddies war2 ala MHA (yang dah berkubur )?<br><br>server depa sendirik pun kena hack camano?<br>




<br><br><br>:D<br><br><div class="gmail_quote">2009/10/19 Fathi Kamil Zainuddin <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:cikgufatah@gmail.com" target="_blank">cikgufatah@gmail.com</a>&gt;</span><br><blockquote class="gmail_quote" style="border-left: 1px solid rgb(204, 204, 204); margin: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; padding-left: 1ex;">




aku rasa, better kau join dengan bebudak hmsecurity dan tbd.my,<br>
berkongsi dan belajar dengan mereka. aku harap ada aktiviti-aktiviti<br>
lain selain dari thread aktif ni. wallahualam.<br>
<div><br>
2009/10/15 Mohd Fazli Azran Abd Malek &lt;<a href="mailto:mfazliazran@gmail.com" target="_blank">mfazliazran@gmail.com</a>&gt;:<br>
</div><div><div></div><div>&gt; Salam Tuan &amp; Puan,<br>
&gt; Selamat kembali bertugas dan selamat hari raya aidilfitri kepada semua.<br>
&gt; Setelah lama bercuti dan mempunyai banyak komitmen yang diberi keutamaan<br>
&gt; saya memulakan dengan hari hari yang sungguh indah ini walaupunkejap nak<br>
&gt; hujan kejap panas... maka dengan team saya kami dengan rancak menghidupkan<br>
&gt;  semula botnet kami yang lama telah tidur untuk mengesan pelbagai lubang<br>
&gt; yang dipercayai tidak ditutup dengan baik. Hasilanya adalah didalam<br>
&gt; attachment. Kami mempunyai method kami yang berbeza untuk mengesan bug atau<br>
&gt; vulnerable sesebuah website. Kebanyakan lubang2 biasanya adalah bugs dari<br>
&gt; coding yang tiada finishing yang  baik. Maka dengan itu kebanyakan bugs2 ini<br>
&gt; dipercayai dapat diexplotasi dengan menggunakan jarum peniti untuk<br>
&gt; dimasukkan kepada bug2 tersebut. Jarum peniti tadi akan digunakan untuk<br>
&gt; memasukkan kuman kuman yang      digunakan seperti H1N1 yang digunakan untuk<br>
&gt; memusnahkan data data didalam pelayan terbabit.<br>
&gt; Kebanyakan ekploitasi ini menggunakan method yang paling popular dinamakan<br>
&gt; RFI dan digunakan secara meluas oleh para penggodam untuk mengakses pelayan<br>
&gt; secara remote. Tuan &amp; Puan sekalian sehingga hari ini    para penggodam<br>
&gt; melabelkan pelayan malaysia ini sebagai lauk ikan masin mereka kerana<br>
&gt; kebolehan mereka menggodam pelayan kepunyaan <a href="http://gov.my/edu.my" target="_blank">gov.my/edu.my</a> dan semua jenis<br>
&gt; .my ini dengan semudah air batu campur. Baru2   ini web kepunyaan usm.my,<br>
&gt; <a href="http://medic1.upm.edu.my" target="_blank">medic1.upm.edu.my</a>, <a href="http://ilpkls.gov.my" target="_blank">ilpkls.gov.my</a>, <a href="http://oll.moe.gov.my" target="_blank">oll.moe.gov.my</a> telah dideface dengan<br>





&gt; selambernya oleh para penggodam dengan mengexplotasi kelemahan bug dan<br>
&gt; seterusnya membuat onar dan duri didalam pelayan tersebut, walaubagaimanapun<br>
&gt; pelayan tersebut tidak dapat diroot oleh penggodam hanya defacement luaran<br>
&gt; sahaja tetapi mereka bercucuk tanam pula php/asp exploit. Sudah sampai<br>
&gt; masanya untuk pihak terbabit membincangkan isu2 keselamatan ini dengan lebih<br>
&gt; serius dan terbuka. Tidak perlu lagi disorokkan dari pengetahuan umum. &quot;Open<br>
&gt; Your MInd is Open Your Door&quot;, berkongsi maklumat adalah jalan terbaik dari<br>
&gt; menyimpan hingga jadi basi.<br>
&gt; Diharap jangan segan silu untuk berkongsi maklumat mengenai perihal security<br>
&gt; ini. Ini adalah zaman siber bukan lagi zaman batu, oleh itu kita juga perlu<br>
&gt; mengikut peredaran semasa dan harus berani membuat perubahan. Saya akan<br>
&gt; berkongsi maklumat dengan Tuan/Puan semua kalau semua dapat berkongsi dan<br>
&gt; berfikiran terbuka menngenai isu keselamatan. Buat masa ini kami<br>
&gt; mengfokuskan kepada laman web kerajaan dan pendidikan. Terdapat banyak<br>
&gt; sangat dari com.my yang kami tak mampu nak handle. Kebanyakannya dari com.my<br>
&gt; dalah dari syarikat webhosting provider yang nampaknya menjadi sasaran mudah<br>
&gt; oleh para penggodam. Jangan meletakkan harapan kepada vendor anda dan<br>
&gt; melepaskan tanggungjawab kepada mereka sebaiknya andalah yang patut<br>
&gt; mengambil tahu semua masalah berkaitan dengan pelayan anda. Biasanya kalau<br>
&gt; terjadi sesuatu hal vendorlah yang akan dikambing hitam oleh kebanyakan<br>
&gt; staff gov ini. Berfikiran terbuka dan bersikap positif terhadap sebarang<br>
&gt; kritikan dan bersedia menerima perubahan akan membantu Tuan/Puan dan<br>
&gt; mempermudahkan kerja semua pihak. Harapan saya adalah untuk dapat membantu<br>
&gt; bersama sama dalam menjaga isu keselamatan cyber dan intergriti kita semua.<br>
&gt; Sekian Terima Kasih<br>
&gt;<br>
&gt;<br>
&gt;<br>
&gt;<br>
</div></div><div>&gt; &quot;Berkhidmat Untuk Negara&quot; -- :)<br>
&gt;<br>
&gt; Mohd Fazli Azran<br>
&gt; PCBSD Malaysia<br>
&gt; _______________________________________________<br>
</div><div>&gt; PCBSD-malaysia mailing list<br>
&gt; <a href="mailto:PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org" target="_blank">PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org</a><br>
&gt; <a href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia" target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia</a><br>
&gt;<br>
&gt;<br>
<br>
<br>
<br>
</div>--<br>
Fathi Kamil Zainuddin<br>
Senior System Analyst<br>
Precision Portal Sdn Bhd<br>
Accentra Glenmarie, Shah Alam<br>
H/P No: 013-3772527<br>
<br>
<br>
Abraham Maslow  - &quot;If you only have a hammer, you tend to see every<br>
problem as a nail.&quot; -<br>
<a href="http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/abraham_maslow.html" target="_blank">http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/abraham_maslow.html</a><br>
<div><div></div><div>_______________________________________________<br>
PCBSD-malaysia mailing list<br>
<a href="mailto:PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org" target="_blank">PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org</a><br>
<a href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia" target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia</a><br>
</div></div></blockquote></div><br><br clear="all"><br>-- <br># uname -a<br>NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009  builds@b6.netbsd.org:/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386<br>




<br>
<br>_______________________________________________<br>
PCBSD-malaysia mailing list<br>
<a href="mailto:PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org" target="_blank">PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org</a><br>
<a href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia" target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia</a><br>
<br></blockquote></div></div></div><br>
<br>_______________________________________________<br>
PCBSD-malaysia mailing list<br>
<a href="mailto:PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org">PCBSD-malaysia@lists.pcbsd.org</a><br>
<a href="http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia" target="_blank">http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia</a><br>
<br></blockquote></div><br><br clear="all"><br>-- <br>_________________________<br><a href="http://blog.myinfinityx.com">http://blog.myinfinityx.com</a><br>_________________________<br>