[PCBSD-malaysia] Aktiviti + Plan 2009

Mohd Fazli Azran mfazliazran at gmail.com
Mon Jun 22 02:56:16 PDT 2009


Ahmad Arafat Abdullah wrote:
> Talk for 3 hours?
>
> i think it's too long ( and can make audience bored+sleepy too! )
>
> so my suggestion is, if it's 3 hours, we can split it to:
>
> 1- introduction to PCBSD and BSD
> 2- installfest
> 3- demo blablabla..
> 4- what PCBSD/*BSD can do and benefit them
> 5- How to join+contribute etc..
>
> my opinion, this activity will be more lively compared to just talks.. 
> for 3 hours? :D
>
>
> any other suggestions?
>
>
>
>
>
>
>
> 2009/6/22 Mohd Fazli Azran <mfazliazran at gmail.com 
> <mailto:mfazliazran at gmail.com>>
>
>     Ahmad Arafat Abdullah wrote:
>     > Salam everyone!
>     >
>     > expect after this we'll get more to involve in this project.. so
>     > please state your idea of our activity in this 2009..
>     >
>     >
>     >
>     >
>     >
>     > 1st,
>     > nak kasiktau yg we have several list of thing, yg kita boleh buat to
>     > develop PCBSD..
>     >
>     > 1- documentation
>     > Notes, How-to, guide dalam bentuk pdf/web/wiki/html atau apa saja..
>     >
>     > 2- translation
>     > at least ada 2,
>     >            i- website official PCBSD-malaysia ( soon.. tgh discusss
>     > ngan James )
>     >            ii- PCBSD itself, komponen terjemahan, guna pootle
>     >            iii-lain2 komponen dalam web, guide, "buku rujukan"
>     etc2...
>     >            iv- lain2 bahan yg ingin dikongsi
>     >
>     > 3- PBI
>     > dalam progress, harap ramai yg join bua pbi, dan sama2 kita testing
>     > keberkesanannya.. dah ok+stable, submit ke official pbi team..
>     >
>     > 4- bug track/fix/betatesters...
>     > ni sapa2 boleh buat.. pakai ke+ test+ komplen!
>     > mana2 hardware tak ngam, kita try tgk apa yg boleh.. then submit ke
>     > PCBSD bugs/hardware support ke apa..
>     >
>     > contoh: VGA/AGP diaplay card, sound card/chipset, wireless, usb
>     drive
>     > dan lain2 hardware..
>     >
>     > dan buat list mana dah test, mana belum test, apa result.. mana
>     > support mana yg problem support.. so senarai ni berguna untuk org2
>     > lain buat rujukan
>     >
>     >
>     >
>     >
>     > lain2 aktiviti:
>     >
>     > meetups/demo/minum2+discussion... anywhere yg sesuai.. tp MDEC punye
>     > opis kat plaza sentral mmg boleh guna, cuma kena book bila nak guna
>     > dan tak clash dengan agenda2 depa+lain2 team saja, it's ok..
>     >
>     >
>     >
>     > just my idea...
>     > sila tambah....
>     >
>     >
>     >
>     >
>     > --
>     > # uname -a
>     > NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009
>     >
>      builds at b6.netbsd.org:/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
>     > i386
>     >
>     >
>     ------------------------------------------------------------------------
>     >
>     > _______________________________________________
>     > PCBSD-malaysia mailing list
>     > PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
>     <mailto:PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org>
>     > http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>     >
>     Salam all,
>
>     Kepada sesiapa yang berminat nak bagi talk pasal PCBSD ni amatlah
>     dialu-alukan. Kita telah mendapat tempat untuk memberi taklimat
>     mengenai
>     PCBSD. Untuk itu kami dengan sukacitanya  talk PCBSD akan berlangsung
>     seperti dibawah
>
>     TAJUK: PCBSD - Perisian Opensource untuk warga UKM
>     TARIKH: 10 Julai 2009
>     Tempat: Makmal Komputer, Tun Abdullah Mohd Salleh. UKM, Bandar
>     Baru Bangi
>     Jumlah Peserta: 50 orang
>
>
>     Talk tersebut berlangsung selama 3 jam. Jadi pihak kami amat
>     mengalu-alukan sesiapa yang berminat untuk menjadi speaker pada majlis
>     tersebut. Kalau harapkan saya dan arafat pengsan woo 3 jam nye talk
>     :)... So bagaimana dengan kengkawan ada mahu sahut cabaran ini untuk
>     menjadi speaker. Asahlah diri anda untuk menjadi speaker ini lah
>     peluang
>     yang jarang kita dapat. kami harapkan anda semua memberi idea dan
>     cadangan tentang talk ini.
>
>     Disebabkan kena ada english session eden buat translate english pulak
>     yang simple janji semua faham
>
>     To who interest to be give talk session about PCBSD. We have place to
>     give talk about PCBSD. Our event will held like above:
>
>     Topic: PCBSD OpenSource system for UKM people
>     Date: 10 Julai 2009
>     Place: Computer Lab, Tuan Abdullah Mohd Salleh, UKM, Bandar Baru Bangi
>     Delegate: 50 people
>
>     This talk will hel about 3 hours, So we need more speaker to help
>     us. If
>     only me or Arafat it very hardwork for us so we need another speaker.
>     This was a chance to you to learn how to be a good speaker. We
>     need idea
>     or suggestion about this talk session.
>
>     Ok la tu janji semua faham. Ok guy.!!! give more suggestion about
>     it. :)
>
>     Mohd Fazli Azran
>     PCBSD Team Malaysia
>     _______________________________________________
>     PCBSD-malaysia mailing list
>     PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org <mailto:PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org>
>     http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>
>
>
>
> -- 
> # uname -a
> NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009 
>  builds at b6.netbsd.org:/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC 
> i386
>
> ------------------------------------------------------------------------
>
> _______________________________________________
> PCBSD-malaysia mailing list
> PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>   
Opss forget about the time. It start 9.00a.m- 12.00p.m. So we need 
speaker to enable 3 hour session. Hope you all can support PCBSD 
Malaysia and come together to our 1st event.


More information about the PCBSD-malaysia mailing list