[PCBSD-malaysia] Aktiviti + Plan 2009

Muhammad Najmi Ahmad Zabidi najmi.zabidi at gmail.com
Sun Jun 21 23:21:54 PDT 2009


1.5 hours comprises things that you mentioned is fine . training say for 50
seats which includes intro+how to install..

need pretty big screen. and it should not always be in training lab. lecture
theater will be fine since no monitors to block view.

2009/6/22 Ahmad Arafat Abdullah <trunasuci at gmail.com>

> Talk for 3 hours?
>
> i think it's too long ( and can make audience bored+sleepy too! )
>
> so my suggestion is, if it's 3 hours, we can split it to:
>
> 1- introduction to PCBSD and BSD
> 2- installfest
> 3- demo blablabla..
> 4- what PCBSD/*BSD can do and benefit them
> 5- How to join+contribute etc..
>
> my opinion, this activity will be more lively compared to just talks.. for
> 3 hours? :D
>
>
> any other suggestions?
>
>
>
>
>
>
>
> 2009/6/22 Mohd Fazli Azran <mfazliazran at gmail.com>
>
>> Ahmad Arafat Abdullah wrote:
>> > Salam everyone!
>> >
>> > expect after this we'll get more to involve in this project.. so
>> > please state your idea of our activity in this 2009..
>> >
>> >
>> >
>> >
>> >
>> > 1st,
>> > nak kasiktau yg we have several list of thing, yg kita boleh buat to
>> > develop PCBSD..
>> >
>> > 1- documentation
>> > Notes, How-to, guide dalam bentuk pdf/web/wiki/html atau apa saja..
>> >
>> > 2- translation
>> > at least ada 2,
>> >            i- website official PCBSD-malaysia ( soon.. tgh discusss
>> > ngan James )
>> >            ii- PCBSD itself, komponen terjemahan, guna pootle
>> >            iii-lain2 komponen dalam web, guide, "buku rujukan" etc2...
>> >            iv- lain2 bahan yg ingin dikongsi
>> >
>> > 3- PBI
>> > dalam progress, harap ramai yg join bua pbi, dan sama2 kita testing
>> > keberkesanannya.. dah ok+stable, submit ke official pbi team..
>> >
>> > 4- bug track/fix/betatesters...
>> > ni sapa2 boleh buat.. pakai ke+ test+ komplen!
>> > mana2 hardware tak ngam, kita try tgk apa yg boleh.. then submit ke
>> > PCBSD bugs/hardware support ke apa..
>> >
>> > contoh: VGA/AGP diaplay card, sound card/chipset, wireless, usb drive
>> > dan lain2 hardware..
>> >
>> > dan buat list mana dah test, mana belum test, apa result.. mana
>> > support mana yg problem support.. so senarai ni berguna untuk org2
>> > lain buat rujukan
>> >
>> >
>> >
>> >
>> > lain2 aktiviti:
>> >
>> > meetups/demo/minum2+discussion... anywhere yg sesuai.. tp MDEC punye
>> > opis kat plaza sentral mmg boleh guna, cuma kena book bila nak guna
>> > dan tak clash dengan agenda2 depa+lain2 team saja, it's ok..
>> >
>> >
>> >
>> > just my idea...
>> > sila tambah....
>> >
>> >
>> >
>> >
>> > --
>> > # uname -a
>> > NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009
>> >  builds at b6.netbsd.org:
>> /home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
>> > i386
>> >
>> > ------------------------------------------------------------------------
>> >
>> > _______________________________________________
>> > PCBSD-malaysia mailing list
>> > PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
>> > http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>> >
>> Salam all,
>>
>> Kepada sesiapa yang berminat nak bagi talk pasal PCBSD ni amatlah
>> dialu-alukan. Kita telah mendapat tempat untuk memberi taklimat mengenai
>> PCBSD. Untuk itu kami dengan sukacitanya  talk PCBSD akan berlangsung
>> seperti dibawah
>>
>> TAJUK: PCBSD - Perisian Opensource untuk warga UKM
>> TARIKH: 10 Julai 2009
>> Tempat: Makmal Komputer, Tun Abdullah Mohd Salleh. UKM, Bandar Baru Bangi
>> Jumlah Peserta: 50 orang
>>
>>
>> Talk tersebut berlangsung selama 3 jam. Jadi pihak kami amat
>> mengalu-alukan sesiapa yang berminat untuk menjadi speaker pada majlis
>> tersebut. Kalau harapkan saya dan arafat pengsan woo 3 jam nye talk
>> :)... So bagaimana dengan kengkawan ada mahu sahut cabaran ini untuk
>> menjadi speaker. Asahlah diri anda untuk menjadi speaker ini lah peluang
>> yang jarang kita dapat. kami harapkan anda semua memberi idea dan
>> cadangan tentang talk ini.
>>
>> Disebabkan kena ada english session eden buat translate english pulak
>> yang simple janji semua faham
>>
>> To who interest to be give talk session about PCBSD. We have place to
>> give talk about PCBSD. Our event will held like above:
>>
>> Topic: PCBSD OpenSource system for UKM people
>> Date: 10 Julai 2009
>> Place: Computer Lab, Tuan Abdullah Mohd Salleh, UKM, Bandar Baru Bangi
>> Delegate: 50 people
>>
>> This talk will hel about 3 hours, So we need more speaker to help us. If
>> only me or Arafat it very hardwork for us so we need another speaker.
>> This was a chance to you to learn how to be a good speaker. We need idea
>> or suggestion about this talk session.
>>
>> Ok la tu janji semua faham. Ok guy.!!! give more suggestion about it. :)
>>
>> Mohd Fazli Azran
>> PCBSD Team Malaysia
>> _______________________________________________
>> PCBSD-malaysia mailing list
>> PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
>> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>>
>
>
>
> --
> # uname -a
> NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009
>  builds at b6.netbsd.org:/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
> i386
>
>
> _______________________________________________
> PCBSD-malaysia mailing list
> PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>
>


-- 
http://staff.iiu.edu.my/najmi
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.pcbsd.org/pipermail/pcbsd-malaysia/attachments/20090622/c766848e/attachment-0001.html 


More information about the PCBSD-malaysia mailing list