[PCBSD-malaysia] Aktiviti + Plan 2009

Ahmad Arafat Abdullah trunasuci at gmail.com
Sun Jun 21 23:04:33 PDT 2009


Talk for 3 hours?

i think it's too long ( and can make audience bored+sleepy too! )

so my suggestion is, if it's 3 hours, we can split it to:

1- introduction to PCBSD and BSD
2- installfest
3- demo blablabla..
4- what PCBSD/*BSD can do and benefit them
5- How to join+contribute etc..

my opinion, this activity will be more lively compared to just talks.. for 3
hours? :D


any other suggestions?







2009/6/22 Mohd Fazli Azran <mfazliazran at gmail.com>

> Ahmad Arafat Abdullah wrote:
> > Salam everyone!
> >
> > expect after this we'll get more to involve in this project.. so
> > please state your idea of our activity in this 2009..
> >
> >
> >
> >
> >
> > 1st,
> > nak kasiktau yg we have several list of thing, yg kita boleh buat to
> > develop PCBSD..
> >
> > 1- documentation
> > Notes, How-to, guide dalam bentuk pdf/web/wiki/html atau apa saja..
> >
> > 2- translation
> > at least ada 2,
> >            i- website official PCBSD-malaysia ( soon.. tgh discusss
> > ngan James )
> >            ii- PCBSD itself, komponen terjemahan, guna pootle
> >            iii-lain2 komponen dalam web, guide, "buku rujukan" etc2...
> >            iv- lain2 bahan yg ingin dikongsi
> >
> > 3- PBI
> > dalam progress, harap ramai yg join bua pbi, dan sama2 kita testing
> > keberkesanannya.. dah ok+stable, submit ke official pbi team..
> >
> > 4- bug track/fix/betatesters...
> > ni sapa2 boleh buat.. pakai ke+ test+ komplen!
> > mana2 hardware tak ngam, kita try tgk apa yg boleh.. then submit ke
> > PCBSD bugs/hardware support ke apa..
> >
> > contoh: VGA/AGP diaplay card, sound card/chipset, wireless, usb drive
> > dan lain2 hardware..
> >
> > dan buat list mana dah test, mana belum test, apa result.. mana
> > support mana yg problem support.. so senarai ni berguna untuk org2
> > lain buat rujukan
> >
> >
> >
> >
> > lain2 aktiviti:
> >
> > meetups/demo/minum2+discussion... anywhere yg sesuai.. tp MDEC punye
> > opis kat plaza sentral mmg boleh guna, cuma kena book bila nak guna
> > dan tak clash dengan agenda2 depa+lain2 team saja, it's ok..
> >
> >
> >
> > just my idea...
> > sila tambah....
> >
> >
> >
> >
> > --
> > # uname -a
> > NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009
> >  builds at b6.netbsd.org:
> /home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
> > i386
> >
> > ------------------------------------------------------------------------
> >
> > _______________________________________________
> > PCBSD-malaysia mailing list
> > PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
> > http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
> >
> Salam all,
>
> Kepada sesiapa yang berminat nak bagi talk pasal PCBSD ni amatlah
> dialu-alukan. Kita telah mendapat tempat untuk memberi taklimat mengenai
> PCBSD. Untuk itu kami dengan sukacitanya  talk PCBSD akan berlangsung
> seperti dibawah
>
> TAJUK: PCBSD - Perisian Opensource untuk warga UKM
> TARIKH: 10 Julai 2009
> Tempat: Makmal Komputer, Tun Abdullah Mohd Salleh. UKM, Bandar Baru Bangi
> Jumlah Peserta: 50 orang
>
>
> Talk tersebut berlangsung selama 3 jam. Jadi pihak kami amat
> mengalu-alukan sesiapa yang berminat untuk menjadi speaker pada majlis
> tersebut. Kalau harapkan saya dan arafat pengsan woo 3 jam nye talk
> :)... So bagaimana dengan kengkawan ada mahu sahut cabaran ini untuk
> menjadi speaker. Asahlah diri anda untuk menjadi speaker ini lah peluang
> yang jarang kita dapat. kami harapkan anda semua memberi idea dan
> cadangan tentang talk ini.
>
> Disebabkan kena ada english session eden buat translate english pulak
> yang simple janji semua faham
>
> To who interest to be give talk session about PCBSD. We have place to
> give talk about PCBSD. Our event will held like above:
>
> Topic: PCBSD OpenSource system for UKM people
> Date: 10 Julai 2009
> Place: Computer Lab, Tuan Abdullah Mohd Salleh, UKM, Bandar Baru Bangi
> Delegate: 50 people
>
> This talk will hel about 3 hours, So we need more speaker to help us. If
> only me or Arafat it very hardwork for us so we need another speaker.
> This was a chance to you to learn how to be a good speaker. We need idea
> or suggestion about this talk session.
>
> Ok la tu janji semua faham. Ok guy.!!! give more suggestion about it. :)
>
> Mohd Fazli Azran
> PCBSD Team Malaysia
> _______________________________________________
> PCBSD-malaysia mailing list
> PCBSD-malaysia at lists.pcbsd.org
> http://lists.pcbsd.org/mailman/listinfo/pcbsd-malaysia
>



-- 
# uname -a
NetBSD  5.0 NetBSD 5.0 (GENERIC) #0: Sun Apr 26 18:50:08 UTC 2009
 builds at b6.netbsd.org:/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/i386/200904260229Z-obj/home/builds/ab/netbsd-5-0-RELEASE/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
i386
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.pcbsd.org/pipermail/pcbsd-malaysia/attachments/20090622/a368a657/attachment.html 


More information about the PCBSD-malaysia mailing list